Krögaren: "Skulle säga att vi har stans bästa pizza"

Vägen från Sveriges största kebabrulle till en klassisk italiensk restaurang kan tyckas lång. Morad Morad har gjort den resan och idag driver han Il Cibo, samt är i uppstarten av en restaurangkedja.

Morad Morad, ägare av Il Cibo, har arbetat inom restaurang sedan han var 14 år gammal.

Morad Morad, ägare av Il Cibo, har arbetat inom restaurang sedan han var 14 år gammal.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2022-04-01 17:30

Krogkollen

Morad Morad började sitt yrkesliv redan som 7-åring på sin morbrors däckverkstad i hemlandet Syrien. Han och familjen flyttade till Sverige och som 14-åring klev han in i restaurangvärlden – det första uppdraget var som diskare på sin andra morbrors restaurang i Norrköping. Sedan har det fortsatt i en rasande takt med ständigt nya projekt och nya restauranger. Under en period var han ägare till pizzeria Victoria. Ett etablissemang som under hans tid var väl omskrivet i flertalet medier. Kommer ni ihåg kebabrullen med persisk kaviar och Sveriges största kebabrulle? Morad var hjärnan bakom det.

– Det var verkligen lyckat. Vi var med överallt, till och med kvällstidningarna skrev om oss, vi var en snackis.

Sedan åtta år tillbaka driver han Il Cibo och utöver det en grossistfirma, Yemek samt restaurangkedjan Don Luigi. Den sistnämnda finns idag i Norrköping och Krokek, och ska inom kort öppna i Linköping.

– Linköping blir den första restaurangen med en franchisetagare och sedan är tanken att utveckla det mer. Förhoppningen är att det ska finnas i hela Sverige.

Morad är en sann entreprenör som ständigt vill utveckla och drivas framåt. Själv har han en annan syn på sitt värv och sin titel.

– Jag brukar alltid säga att jag är pizzabagare, jag är inte krögare. I alla år har jag jobbat med duktiga kockar och lärt mig massor, men jag började som pizzabagare så det är det jag ser mig som, säger Morad.

Il Cibo har ett italienskt koncept med stort fokus på pasta, pizza och charkuterier.

– Vi gör det enkelt och gott. Recepten är traditionella, men vi har valt att ge dem en svensk touch. Ibland är det lite mer grädde i våra pastarätter för vi vet att det uppskattas. Men – råvarorna är italienska. Till och med grädden.

– Vi importerar i pricip allt vi serverar och säljer själva. Mjölk och färska grönsaker köper vi här, men allt annat är från vår egen grossistverksamhet.

Vad säger italienska gäster om mer grädde i maten?

– Vi har många gäster från Italien. De kanske inte väljer de gräddiga rätterna, men de kommer hit.

Vad säljer ni mest av?

– Pasta och charkuterier. Jag ska inte vara kaxig, men jag skulle säga att vi har stans bästa pizza. I åtta år är det bara jag som gjort degen, inte ens kockarna vet vad det är för mjöl i degen, säger Morad och ler stort.

Il Cibo

Öppettider lunch: Måndag–torsdag 11.00–14.00.

Öppettider kväll: Måndag–torsdag 16.00–21.00, fredag 11.00– 22.00, lördag 12.00–22.00.

Pris huvudrätter: 128–258 kronor.

Pris lunch: 105 kronor.

Antal platser: cirka 120 + 120 på uteserveringen.

Morad rekommenderar: Vår plocktallrik.

Övrigt: En delibutik som säljer direktimporterade produkter från Italien.

Var äter du helst om du inte får välja ert ställe: Knäppingen.

Karta: Il Cibo
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!