Besökarna bjuds in till Konstmuseet för att skapa egna dagsländor och titta på föreställningen som danskollektivet Ronny arbetar fram. En av de tre dansarna som deltar, Liv Aira, beskriver processen från vårens första idé fram till november som ett kollage. Att de sammanför olika delar till en slutgiltig föreställning. Den första delen var att hitta ett tema.
– Tanken föddes i dagssländans livscykel och frågor om vi bara hade en enda dag att leva, säger Matilda Larsson, dansare.
– Vad skulle vi göra den dagen? Vad har varit viktigt i ens liv? frågar sig Liv Aira, dansare.
Workshopen, nu på söndag, är ännu en del som ska inspirera och passar alla åldrar. Den sker ute, intill Cecilia Edefalks konstverk "Bo" som liknar en äng och knyter an till temat. Dansarna har också visats utställningen av Edefalk.Därefter visas dansförställningen i Harlekinen.
– Förhoppningen är att det blir många spontana samtal medan vi skapar, som sedan kan inspirera dansen, säger Rezko.
När sa alla delar sammanfogats mynnar den ut i föreställningen "Carpa" som har premiär först i november. Även premiären kommer vara på museet.
– Utgångspunkten är museet och tankar och idéer som föds här och förs över in i dansen, säger Lotta Arildsson, kulturkoordinator.
Slutproduktionen riktar sig till högstadieungdomar och de tre dansarna har träffat tonåringar för att höra deras synpunkter och väva in dem, ännu en del i projektet.
– Vi har också tagit in röster från förr, från poesi och filosofi, som Karin Boye och Horatius, säger Jessica Rezko, dansare.
Scenografin står Ronny för, och vill gärna använda de dagssländor som skapas under söndagens workshop.
– Vi försöker utveckla lokalen. Det skulle vara fullt ös här under våren, men sedan kom Corona, säger Arildsson.
Även den elektroniska musiken är nyskriven av Gustaf Järver, som studerat musik i Linköping. Han kommer också stå för ljusproduktionen.
Namnet Ronny kommer från en av de första svenska kvinnor som arbetade som danskonstnär, Ronny Johansson. Hon hade Lettiskt påbrå och verkade under tidigt 1900-tal. Under sin verksamma tid turnerade hon både i USA och Europa.
Projektet har fått stöd av Region Östergötland, Norrköpings kommun, Linköpings kommun och Sparkbanksstiftelsen Alfa.