I sin nya storsatsning, basutställningen Digitopia, hälsar Arbetets museum sina besökare välkomna till framtiden. Hur den kan komma att se ut och fungera i händerna på fortsatt utveckling inom artificiell intelligens, digitalisering och robotisering.
Blir vi människor rent av överflödiga inom en rad områden i framtiden? Eller finns det snarare all anledning att öppna armarna för de tekniska landvinningarna? Utställningen speglar konsekvenserna av utvecklingen och som besökare tas man med på en hisnande färd in i morgondagen.
– Utopi eller dystopi, frågar sig projektledaren Josefine Höijer.
– Det beror på hur man väljer att se på det. Många känner en oro för de pågående samhällsförändringarna och framtiden. Men vi vill visa båda sidorna. Även möjligheterna. Jag hoppas att Digitopia blir en plats som våra besökare kan återkomma till för att reflektera över utställningens tema.
Utställningen, som framför allt vänder sig till unga vuxna, fokuserar på fyra olika områden. Arbete, vardagsliv, övervakning samt vård och omsorg. Kring varje ämne visas och berättas hur ny teknik kan påverka oss människor framöver. Museidirektören Niklas Cserhalmi kallar Digitopia för "det största som hänt på museet på flera år".
– Digitaliseringen är vår generations största förändring och stöper redan nu om våra arbetsliv och vardagsliv, säger han.
– Trots att den påverkar oss mycket pratar vi ganska lite om den. Vi känner ett ansvar att visa och beskriva en förändring som både är väldigt stor och som sker väldigt snabbt. Förhoppningsvis kan utställningen bidra till att det kommer igång en diskussion hemma hos, till exempel, barnfamiljer.
Digitopia visas på Arbetets museums våning fem som har varit stängd under det senaste året. I arbetet med att skapa utställningen har både forskare och konstnärer varit inblandade. Konstnärliga producenten Sahar Burhan är exempel på det sistnämnda och bland hennes bidrag märks bland annat en stor mjukisrobot som besökarna kan krama om.
– Jag har utgått från några barnteckningar när jag skapade den, säger hon och ger den en rejäl kram.
– Ett exempel på hur robotar kan användas i omsorgen. Här får man testa själv. Antingen får den en att känna sig trygg eller också tycker man att den är obehaglig.
Digitopia invigdes på fredagseftermiddagen där Niklas Cserhalmi naturligtvis fick god hjälp av roboten Pepper.