När streamingtjänsten Disney+ spelade in sin Star Wars-spin off "The Mandalorian" var de först med att spela in den med den nya LED Stage-tekniken. Lite förenklat kan det förklaras som att alla scener spelas in på ett och samma ställe framför stora skärmar där exteriörer och interiörer visas i realtidsprocessering så att alla skådespelare ser och "upplever" var de befinner sig.
– Här kan inte bara regissören utan även skådespelarna se miljön de är i och kan få stöd i sitt agerande istället för att bara se en green screen som annars är den vanliga tekniken i dag, säger Thorbjörn Eklund från företaget IT’s Production som är projektledare för satsningen att skapa en LED Stage i Norrköping.
Tillsammans med Visual Sweden, Norrköpings Science Park, CG Station, Linköpings universitet och Visualiseringscenter är planerna långt framskridna.
– Vi spelar in fyra testscener i januari. Det kommer att bli en Total Recall-influerad reklamfilm för hela projektet. Det vi sen behöver är investerare och löser vi det skulle vi kunna ha en helt fungerande LED Stage inom ett år, säger Thorbjörn Eklund.
Det är dock inget Hollywoodbygge som planeras. Disney+ Led Stage är snarare en 20 meter hög Led Cave och kostar runt 25 miljoner dollar.
– Vår idé är att använda projiceringsteknik med skärmar och göra en LED Stage som är portabel, säger Thorbjörn Eklund.
Tekniken på området har gått i en rasande fart. Realtidsprocesseringen har förenat datorspelstekniken med filmtekniken och när det gäller den grafiska utvecklingen är det idag spelindustrin som är drivande. Projektet riktar sig dessutom inte bara mot filmbranschen utan här öppnar sig stora möjligheter även för andra företag som kan använda sig av olika former av visualiseringar.
– För oss var det här ett utmärkt tillfälle att gå med och samtidigt lära oss mer. Vi ser ju gärna att Norrköping blir ett visualiseringsmecka, säger Micheil Parkko från CG Station som är specialiserade på 3D Visualisering.
Båda är övertygade om att LED Stage kommer att bli ett dominerande verktyg i framtiden.
– I princip kan du spela in en film i studion som utspelar sig var som helst. Du kan vara i Stockholm på förmiddagen och i Tunisien på eftermiddagen utan att förflytta dig. Det är en oerhört hållbar, kostnadseffektiv och miljösmart teknik, säger Thorbjörn Eklund.
– Efterbearbetning blir också oerhört mycket enklare, säger Micheil Parkko.