Guldbaggevinnarens nya utmaning

"Det var en helt ny upplevelse och utmaning", säger Guldbaggevinnaren Joakim Sällquist om karriärens andra filmuppdrag i "Box 21".

Skådespelaren Joakim Sällquist från Norrköping har precis avslutat karriärens andra uppdrag i filmens värld. Han är med i tv-serien "Box 21", som har premiär på Viaplay  i början av nästa år.

Skådespelaren Joakim Sällquist från Norrköping har precis avslutat karriärens andra uppdrag i filmens värld. Han är med i tv-serien "Box 21", som har premiär på Viaplay i början av nästa år.

Foto: Jessica Gow/TT

Norrköpings kommun2019-09-03 21:00

Författarna Anders Roslund och Börge Hellströms hyllade böcker blir tv-serie, som kommer sändas på Viaplay. "Box 21", som regisseras av Mani Maserrat, är först ut och har premiär i februari 2020. Den handlar om Lydia och Alena - två unga tjejer, som kommer från Rumänien och luras till Sverige med löften om jobb. De hamnar istället i sexslaveri och söker istället hämnd på männen som stal deras liv.

Mitt i händelsernas centrum finns kriminalkommissarie Ewert Grens, som spelas av Leonard Terfelt. I rollistan finns också Mimosa Willamo, Simon J Berger, Sandra Andreis och Joakim Sällquist från Norrköping. Inspelningen har precis avslutats. Joakim, som fick en guldbagge för sin roll i "Goliat", har pendlat hela sommaren mellan Rumänien och Sverige och livet som skådespelare där och boendestödjare här.

Skilda världar?

– Det passar mig alldeles perfekt, säger han.

– I filmens värld har jag gått in i en roll med ett starkt kriminellt tänk, som lever i den mörka sidan med ett annat kroppspråk och attityd. Du går snabbt upp i dig själv och din roll. Det är ett intensivt arbete.

Så kommer du hem till verkligheten i Norrköping?

– Som tur är... Här har jag mitt jobb, där jag stöttar och hjälper människor till en fungerande vardag. Jag levde själv länge i en dysfunktionellt värld och känner det här som ett kall i dag. Jag kommer alltid ha det som en del mitt liv, menar Joakim Sällquist.

Nu landade han i sin blott andra produktion, men med en Guldbagge för sin roll i hyllade "Goliat" på sitt CV och en helt annan förväntan från omgivningen.

– I Goliat var vi ett gäng människor, som aldrig stått framför en kamera. Ansvaret låg mer på de som anlitat oss. Vi gjorde bara så gott vi kunde, minns Joakim.

"Box 21", där hans karaktär är Jochum Lang, blev en ny upplevelse.

– Det var mer på riktigt. Det började med en provfilmning och så stod man där med ett helt gäng grymma skådespelare, som gjort så mycket i sina karriärer. Jag kände en större tyngd på mina axlar, men det gick bra.

Guldbaggen står hemma i lägenheten i Norrköping och är en bild av hans nya värld.

– Det var, precis efteråt, nästan en chockartad upplevelse. Det blev lite för mycket av allt ett tag. Jag kunde inte ta in det. Det öppnade upp många nya och oväntade möjligheter, säger Joakim.

Som?

– Jag var med och föreläste under en dag tillsammans med ÖB Micael Bydén och astronauten Christer Fuglesang. Jag pratade om min egen resa tillbaka till livet. Det är något jag kan tänka mig att fortsätta med. Det var en ny upplevelse.

Vad blir ditt nästa uppdrag i filmens värld?

– Du får ett tråkigt svar på frågan. Det är andra saker på gång, men jag vill inte avslöja något innan det är klart. Jag har fått mersmak på film. Jag älskar det här.

Joakim Sällquist fick priset för bästa manliga huvudroll i filmen Goliat vid Guldbaggegalan 2019 på Cirkus.
Joakim Sällquist fick priset för bästa manliga huvudroll i filmen Goliat vid Guldbaggegalan 2019 på Cirkus.
Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!