Som att svälja några lyckopiller

Kombon De Geergymnasiet Musik och SON brukar resultera i en konsert med en känsla av att man svalt några lyckopiller. Ungdomlig entusiasm, kreativitet och musikaliskt hantverk kan i rätt förpackning försätta både berg och sinnen i rörelse.

De Geergymnasiets musikelever uppträdde tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester i helgen.

De Geergymnasiets musikelever uppträdde tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester i helgen.

Foto: Caroline Karlsson

Recension2023-02-13 11:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Konsert

OdysSON

Norrköpings Symfoniorkester.

ES20C, De Geergymnasiet Musik.

Dirigent: Alexander Hanson.

Regi: Marcus Fyrberg.

Konferencierer: Hannah Ljung, Asta Svanberg.

Berättare: Thias Sköld

De Geerhallen 11/2.

Konserten började pang på med tre musikalnummer fyllda av tryck, känslor och show, för att landa i en kvartett solister som fått var sitt nummer tillsammans med orkestern.

undefined
En konsert med musikalnummer fyllda av tryck, känslor och show.

Först ut var Hugo Fagerstedts altsax i Piazzollas ”Oblivion”. Hugo imponerade stort med en slank ton, fina intoningar och ett läckert vibrato. Elegant och musikaliskt blev det när Casper Aho presenterade musik av Mozart, ur hans ”Konsert för violin nr 3”.

Klarinettisten Francesco Savani visade på fin teknik i Larssons ”Concertino”, musik som ger solisten rejäla utmaningar. Snyggt jobbat. Tryggt och säkert gestaltade Elvira Ljungdahl den romantiska solostämman i Bruchs ”Romans för viola och orkester”.

Sedan blev det dags för jazz, dels i Zeiras ”Two Roses”, där solisterna David Hjärtström, Olle Åkeson och Alfred Kamsvåg bjöd på snygga soloinsatser, dels i Butlers ”Here’s to life” som framfördes utmärkt av Lovisa Axelssons fina stämma.

undefined
Isabella Crasnaru Vargas sjöng solo.

Varje år är det två elever som får skriva musik direkt för symfonikerna. Erik Anderssons komposition ”Concertino Vigneto” hade en omisskännlig doft av Rachmaninov, en favorit. Erik öste klanger ur flygeln; stort, mäktigt och tekniskt skickligt. Detta blev stor musik i pocketformat.

”Vågbilder” var titeln på David Hjärtströms komposition. Här återspeglades kanske hans kärlek till de våta elementen. Den lätt asymmetriska musiken hade ett fint flöde och doftade förväntan. Här fanns både bränningar, emotionella svällare samt stilla och mer rörligare vatten.

undefined
Eleverna har fått skriva musik åt SON. Under kvällen framfördes Erik Anderssons Rachmaninovs-doftande "Concertino Vigneto" och David Hjärtströms flödande assymetriska "Vågbilder".

”OdysSON” var titeln på årets dramatisering, en berättelse om de olika instrumentgrupperna i en symfoniorkester och om hur de tillsammans kan uträtta storverk. 

I denna andra del fick de studerande verkligen visa sina framfötter på musikarrangeringens område och även som sångsolister. Det var ett riktigt bra flyt i det synkade upplägget, på de sceniska aktiviteterna och i musiken från olika genrer och årgångar.

undefined
De Geergymnasiets musikelever uppträdde tillsammans med Norrköpings Symfoniorkester i helgen.

Man blir varmt i hjärtat av alla dessa fina ungdomar och inte minst av konferenciererna Hannah Ljungs och Asta Svanbergs och berättaren Thias Skölds utmärkta insatser.