De första stadierna av en ny kaotisk marknadsdynamik

Litteratur2002-10-27 13:00
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Den nya tekniken, med Internet som ett centralt inslag, har omskapat världen i grunden. Det hävdade sociologen Manuel Castells med emfas i sitt väldiga arbete The Information Age (1996-98).
Det gav honom snabbt rykte som den mest inflytelserika, sakliga och uppslagsrika tänkaren i ämnet. I det arbetet, uppdelat i tre i sig imposanta volymer, framhöll han att skillnaden var kvalitativ. Vårt ekonomiska och sociala liv har tack vare den nya tekniken genomgått lika stora förändringar, som under övergången från bruket av ångkraft till elektricitet. Castells var inte ensam om att dra stora växlar på den nya teknikens transformativa kraft, men till skillnad från många andra var han mycket noga med att underbygga sina påståenden med ett imponerande uppbåd empiriska fakta och statistik som samlats in från världens alla hörn.
Denna faktatäthet präglar också partier av hans senaste bok, Internetgalaxen, samtidigt som den redan genom sitt mindre anspråksfulla format, knappt trehundra sidor, är betydligt mer lättillgänglig än huvudverket.

"Internet är vår livsväv", är Castells inledande påstående denna gång. Hans grundläggande teser om informationsteknologin och våra liv, hur tätt de är sammanbundna, är inte nämnvärt skakade av marknadens pessimism eller klarsyn vad gäller internetföretagens förmåga att generera reda vinster. Snarare än en sprucken bubbla, hävdar han dessutom, har vi fått bevittna de första stadierna av en ny kaotisk marknadsdynamik, som till stor del har sina förutsättningar just i den verklighet som tekniken själv har möjliggjort.
Framställningen tar sin början med kortfattad historik över nätets tillkomst, hur det uppstod i den osannolika skärningspunkten mellan vetenskapssamfundet, militär forskning och en frihetlig kultur. Sedan skildras hur nätet sammankopplades med den nya ekonomin och, i sin tur, hela samhället. Castells framhåller att det vi sett framväxten av inte är någon dot.comekonomi, men en nätverkande ekonomi med ett elektroniskt nervsystem. Castells tillhör inte typen som gärna gör enkla förutsägelser, men han tror ändå att den nya ekonomins tillväxtskapande kraft bör kunna övervinna den nedgång som inleddes år 2000. Tvärsäker är han emellertid inte.

Långa stycken av Internetgalaxen präglas av Castells ständiga vilja till syntes; statistik och andras arbeten kommenteras och sammanfattas. Det finns en slagsida åt skildringar av amerikanska förhållanden, även om ett särskilt kapitel ägnas åt den så kallade digitala klyftan mellan rika och fattiga länder. Vidare kan man undra vad Castells menar med "vår livsnerv" när 93 procent av jordens befolkning inte var uppkopplad så sent som år 2000, året innan hälften av jordens alla människor varken hade ringt eller tagit emot ett telefonsamtal. Samtidigt är argumentationen kraftfull, man kan rent av uppleva det som att den värld som skildras är ödesbestämd att utvecklas enligt en viss bana. Men Castells världsbild är i grunden dynamisk och hans grundsyn utvecklingsoptimistens. Det hindrar emellertid inte att han, i bokens avslutande kapitel, både hävdar att den nya globala ekonomin måste regleras, att demokratin på sätt och vis måste uppfinnas på nytt och att vi eventuellt måste söka nya tillväxtmodeller, som tar hänsyn till naturens gränser.

Med Internetgalaxen lever Castells upp till sin roll som en världens främsta uttolkare av den digitala revolutionen och dess både kreativa och destruktiva dynamik. Det är en bok som bör intressera alla med ett intresse för, inte bara teknik och ekonomi, men för breda samhällsfrågor i största allmänhet.