Skrämmande fakta om snabbmaten

Foto: SCANPIX
Varje dag besöker en av fyra amerikaner en snabbmaatsrestaurang.

Foto: SCANPIX Varje dag besöker en av fyra amerikaner en snabbmaatsrestaurang.

Foto: Fotograf saknas!

Litteratur2002-07-31 09:26
Det här är en recension. Åsikterna i texten är skribentens egna.
Varannan timme dygnet runt öppnas en ny Burger King, McDonalds, Pizza Hut, Taco Bell eller Kentucky Fried Chicken någonstans i världen. Särskilt barnfamiljer och ungdomar dras till sådana snabbmatstempel. Varje dag besöker en av fyra amerikaner en snabbmatsrestaurang. Snabbmatsföretagen i USA har 3,5 miljoner anställda och en samlad omsättning på över tusen miljarder kronor.
Uppgifterna är hämtade från Eric Schlossers bok Snabbmatslandet. Denna välskrivna och obehagligt fascinerande reportage om snabbmatsindustrin började som ett reportage i The Rolling Stone. Boken har blivit en bästsäljare och väckt stor uppmärksamhet. Inte så konstigt eftersom vi alla äter och bör intressera oss för det vi sätter i oss. Och de flesta av oss, för att inte säga alla, är väl förtrogna med snabbmatsinrättningarna som växt som svampar ur jorden de senaste årtiondena.
Eftersom vi oftast vill ha det väntade i magen går vi till inrättningar som McDonalds. Vi vet att en hamburgare är sig lik från Beijing till Högdalen. Att vi bedrar oss gruvligt är just den historia som Eric Schlosser berättar i sin bok...
Han har talat med snabbmatsanställda men även med restaurangägare. Han har följt arbetet i de väldiga slakthusen där köttfärsen till hamburgarna tillverkas.

Just avsnitten från köttfabrikerna tillhör bokens vämjeligare avsnitt. Där beskrivs hur arbetet går till i de stora köttfabrikerna. Slaktarna, styckarna, och inte minst städarna, har enligt Schlosser USA:s farligaste arbete bland klorgas och blod. Slakthusen kryllar av tarminnehåll från uppsprättade djur. När vi äter snabbmat äter vi alltså skit på mer än ett sätt I snabbmatsvärlden kan varje hamburgare vara en bärare av dödliga bakterier...
Under de senaste åtta åren har tarmbakterien E.coli 0157:H7 fått en halv miljon amerikaner att uppsöka sjukhus efter snabbmatsätande, tusentals har blivit inlagda och hundratals har dött. Skrämmande fakta.
Övertygande visar Schlosser hur framväxten av snabbmatskedjornas hänger samman med bilsamhällets tillkomst, hela den urbana kulturen och nöjesindustrins expansion. Han pekar på den tilltagande fetman i USA, och i alla andra länder där snabbmatsföretagen spridit sig. Han visar hur den listiga marknadsföringen i stor utsträckning riktas till barn och barnfamiljer. Vilket kan intygas av vilken förälder som helst. (Jo, nog känner man sig engagerad i denna boks ämne.)
Under läsningen av Snabbmatslandet blir denna industri till en beklaglig symbol för profithunger och cynism. Snabbmat har blivit ett självklart inslag i vår vardag, den betraktas som oundviklig och den är en symbol för effektivitet.

Sociologen Georg Ritzer går igenom begreppet McDonaldisering i boken The McDonaldization of Society. Där lär han ut att fyra dimensioner är avgörande för McDonaldiseringen - förutsägbarhet, kontroll, effektivitet och mätbarhet. Ändå vet vi inom oss - om vi vågar känna efter - att "rationaliseringsvinsterna" blott är fagra löften. De är reducerade påomsorg och närhet. Snabbheten är målet. Det ultimata är att tydligen att kunna äta och köra bil samtidigt. Då är vi på toppen av utvecklingskedjan...
Nu handlar McDonaldiseringens effekter inte längre bara om mat. Nu utsträcker vi det till vår önskan till kontroll, att effektivisera, mäta och förutsäga livet. Drivkrafterna sägs vara ekonomiska, men många ser mätbarhet som ett mål i sig. (Visst finns det alternativ, motkrafter, som den personliga lilla specialbutiken. Men det är undantaget som ofta är förbehållet den med extra tid och pengar, ).
Enligt Eric Schlosser drabbar McDonaldiseringen arbetskraft och miljö hårt. Allt större koncerner drar ner råvarupriser både på potatis och nötboskap och det orsakar utsugning av jorden och djurplågeri i stor skala. Något som leder till usla arbetsförhållanden i slakterierna. Schlosser berättar om lågavlönade och ofta illegalt invandrade arbetare i slakterierna i USA.
Det är knappast någon fara om man tar sig en hamburgare någon gång ibland. Problemet är att snabbmaten växer över alla bräddar i ett samhälle där tiden inte ägs av individen, utan måste sparas och konsumeras på bästa lönsamma sätt.
Visst är önskan att äta billig enkel och lättlagad mat rimlig. Men då borde vi själva avgöra menyn.