Osso buco på lammlägg

På Durkslaget utgår de gärna från klassiska recept, men lägger till sin egen personliga twist. Osso buco är en känd italiensk rätt som här får en liten touch av Grekland.

Osso buco på lammlägg.

Osso buco på lammlägg.

Foto: Joakim Blomqvist

Recept 2022-02-26 07:45

För 4 personer

 Lammlägg: 

4 stora lammlägg
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 liten rotselleri
3 msk smör
3 lagerblad
1,5 dl rött vin
Salt och peppar

Lägg lammläggen i en ugnssäker smörad form.  
Skär sellerin, löken och morötterna i skivor, lägg i lagerbladen och häll över vinet. Täck med folie låt puttra i ugnen 1,5 tim 200 grader.

Tomatiserad sås:

500 gr krossade tomater

2,5 dl olivolja

5 dl vitt vin

2 mindre gula lökar

1 vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja
1 msk hackad basilika
1 msk socker

Salt och peppar

Hacka lök och vitlök blanda med örterna i en panna, fräs med lite av olivoljan. När löken har mjuknat tillsätt tomaterna, resten av oljan och vinet. Tillsätt sockret och smaka av med salt och peppar.

Låt puttra på svag värme i ca 1 timme, låt svalna och mixa med mixerstav.

Gremolata:
4 msk hackad persilja
1/2 citron 
Halv vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk bladselleri
Salt peppar
 

Mixa till en kräm.

Tillbehör:
4 färskpotatis
1 sötpotatis
1 rotselleri
1 gul morot
1 msk smör
3 msk olivolja


Koka färskpotatisen tills den är lagom mjuk.
Dela övriga ingredienser i stavar. Fräs allt i panna med smör och olivolja. Smaka av med salt och peppar.

Fårosttopping:

100 gr fårost. 

1 msk olivolja. 

Smula fårosten på ett smörpapper. Ringla över olja. In i ugnen 200 gr ca 20 min.

Rör om så det inte bränns vid.

Vid servering lägg rotfrukt/potatisblandningen på tallriken några matskedar av tomatsåsen. Lägg på lammlägget låt gremolatan ringla ner över köttet toppa med fårostsmulorna och lite finriven parmesan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!