För 4 personer
Lammlägg:
4 stora lammlägg
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
2 morötter
1 liten rotselleri
3 msk smör
3 lagerblad
1,5 dl rött vin
Salt och peppar
Lägg lammläggen i en ugnssäker smörad form.
Skär sellerin, löken och morötterna i skivor, lägg i lagerbladen och häll över vinet. Täck med folie låt puttra i ugnen 1,5 tim 200 grader.
Tomatiserad sås:
500 gr krossade tomater
2,5 dl olivolja
5 dl vitt vin
2 mindre gula lökar
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad persilja
1 msk hackad basilika
1 msk socker
Salt och peppar
Hacka lök och vitlök blanda med örterna i en panna, fräs med lite av olivoljan. När löken har mjuknat tillsätt tomaterna, resten av oljan och vinet. Tillsätt sockret och smaka av med salt och peppar.
Låt puttra på svag värme i ca 1 timme, låt svalna och mixa med mixerstav.
Gremolata:
4 msk hackad persilja
1/2 citron
Halv vitlöksklyfta
2 msk olivolja
1 tsk bladselleri
Salt peppar
Mixa till en kräm.
Tillbehör:
4 färskpotatis
1 sötpotatis
1 rotselleri
1 gul morot
1 msk smör
3 msk olivolja
Koka färskpotatisen tills den är lagom mjuk.
Dela övriga ingredienser i stavar. Fräs allt i panna med smör och olivolja. Smaka av med salt och peppar.
Fårosttopping:
100 gr fårost.
1 msk olivolja.
Smula fårosten på ett smörpapper. Ringla över olja. In i ugnen 200 gr ca 20 min.
Rör om så det inte bränns vid.
Vid servering lägg rotfrukt/potatisblandningen på tallriken några matskedar av tomatsåsen. Lägg på lammlägget låt gremolatan ringla ner över köttet toppa med fårostsmulorna och lite finriven parmesan.