4 portioner
Picklad morot:
1/2 dl ättika
1/2 dl vatten
1/2 dl limejuice
1 nypa salt
1 msk socker
1 liten morot (tunna remsor med skalare)
Mangosås:
250 g fryst mango (tinad)
2 tsk curry
1/2 tsk ingefära, krydda
1 msk agave
1 tsk limejuice
”Äggris”:
8 dl gammalt kokt ris
400 g tofu
3 tsk kala namak
1 tsk lökpulver
1 tsk svartpeppar
1 tsk vitlökspulver
Grönsaker:
1/2 påse sockerärtor
1/4 huvud rödkål
2 gul lök
1 röd paprika
1/3 st purjolök
3 msk sojasås
1 msk agave
Topping:
Rostade cashewnötter
1 salladslök
Så här gör du:
Dagen innan: spara 8 dl kokt ris som du låter ligga öppet i kylen i ett dygn för att hårdna. Pickla morötter genom att blanda alla ingredienser i en behållare.
Samma dag:
1. Skär sockerärtor, rödkål och gul lök i strimlor. Skär paprikan i bitar.
2. Skär purjolök i tunna strimlor, överför till en skål och tillsätt rikligt med majsstärkelse. Värm upp rapsolja i en liten kastrull och fritera purjolöken tills gyllene. Fiska därefter upp purjon och salta lätt.
3. Gör mangosås genom att mixa alla ingredienser till en slät sås med stavmixer.
4. Gör ”äggris” genom att smula tofun ner i en stekpanna med rapsolja. Tillsätt kryddorna och stek i cirka 10 minuter, tills den fått lätt färg. Överför sedan till en skål, tillsätt riset och blanda runt.
5. I en stekpanna, tillsätt sesamolja och alla grönsakerna och stek i några minuter. Tillsätt sedan ”äggriset”, sojasås och agave och blanda runt. Stek tills riset blir varmt.
6. Portionera ut i fyra djupa skålar, ringla över rikligt med mangosås och tillsätt önskad mängd strimlad salladslök, rostade cashewnötter, picklad morot och till sist friterad purjolök.