Stamkunderna hjälpte klassiska krogen i pandemin

I över 300 år har man serverat mat och dryck på platsen där veckans krogkoll gör ett stopp. En kvarterskrog i namnets rätta bemärkelse och en plats där stamgästen värderas högt.

Bedros Aydin har varit delägare i God Vän i över 20 år. Han uppskattar sina stamgäster väldigt mycket.

Bedros Aydin har varit delägare i God Vän i över 20 år. Han uppskattar sina stamgäster väldigt mycket.

Foto: Joakim Blomqvist

Restaurang2022-04-08 20:30

Krogkollen

1719 plundrades och eldhärjades Norrköping på grund av kriget mot de invaderande ryssarna. Restaurangen skonades av ryssarna som blev mutade med mat och dryck av ägaren. Han ska vid upprepade tillfällen sagt "God vän, god vän" till ryssarna, vilket gett namn till restaurangen och kvarteret.

– Det kommer folk från hela Sverige hit. Många har ätit här som barn och när de själva har blivit föräldrar så vill de komma hit med sina egna barn. Det finns lång historia här, på flera sätt, säger delägaren Bedros Aydin.

De flesta Norrköpingsbor har någon slags relation till God Vän. Antigen har man vid något tillfälle ätit här eller så har man promenerat förbi och sett det från utsidan. Exakt när det öppnade en restaurang i lokalerna är oklart, men en gissning är att det är Norrköpings äldsta krog.

Bedros Aydin har varit delägare i God Vän i över 20 år. Han uppskattar sina stamgäster väldigt mycket.
Bedros Aydin har varit delägare i God Vän i över 20 år. Han uppskattar sina stamgäster väldigt mycket.

Bedros Aydin har varit delägare i God Vän i över 20 år. 1992 kom han till Sverige och valet att jobba inom restaurangverksamheten var lite av en tillfällighet.

– Jag kommer från Turkiet, men jag bodde i Tyskland innan jag kom hit. Där jobbade jag inom industrin så det var i Sverige som jag började jobba med mat. Jag började jobba extra på pizzeria Neptun och det var där jag träffade min kollega Alex som jag driver det här stället med. Det var 1992, så vi har jobbat länge tillsammans.

Lokalen är enkel och tidlös. Menyn är av det klassiska slaget och Bedros berättar att den relativt sällan förändras. Husmanskost och välkända rätter blandas med pizza, sallader och pasta.

– Plankan och lövbiff är mest populära, helt klart. Jag skulle säga att vi säljer cirka 200 plankstek i veckan. 

God Väns storsäljare. Cirka 200 plankstekar säljer de per vecka.
God Väns storsäljare. Cirka 200 plankstekar säljer de per vecka.

Vid barens övre del hittar man spår som berättar om svunna tider och även kärleken till den lokala idrotten. Då främst IFK Norrköping som spelar sina hemmamatcher bara ett stenkast bort. Fotbollssupportrar och framförallt stamgäster har en stor del i att krogen går runt och även överlevde pandemin.

– Det var tufft. Jag jobbade sju dagar i veckan under tre år. Från morgon till kväll. Vi har väldigt många "stammisar". De är väldigt viktiga för oss och vi tackar verkligen dem för att vi klarade av den svåra perioden.

– När det är match kommer det mycket folk. Jag är enormt intresserad, men jag måste jobba också. Ofta ser jag första halvleken på arenan och sen får jag se den andra här på tv:n, berättar Bedros Aydin.

Restaurang God Vän

Öppettider: Måndag–fredag 11.00–21.00, lördag och söndag 13.00–01.00.

Öppettider lunch: Måndag–fredag 11.00–14.00.

Pris huvudrätter: 169– 240 kronor. (Kött- och fiskrätter)

Pris lunch: 99 kronor.

Antal platser: cirka 75.

Bedros rekommenderar: Husets planka.

Övrigt: Livemusik på fredagar och lördagar.

Var äter du helst om du inte får välja ert ställe: Grekiska bar och grill.

Karta: Restaurang God Vän
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!