Krogkollen
Julia Rauker, 18, går sista året på Kungsgårds restaurang- och livsmedelsprogram. Valet att jobba med mat var inte självklart även om hon tidigt testade sig fram i köket.
– Jag började laga mat redan i elvaårsåldern. Det var min pappa som introducerade mig för matlagning. Han ville jag skulle lära mig och även hjälpa till lite ibland. Jag tyckte det var kul och vissa gånger fick jag laga vad jag ville. Det var roligt när man fick se allas reaktioner och få bra feedback. Den första rätten jag lagade helt själv var en kycklinggryta.
Julia berättar att hon gärna lagar traditionell husmanskost men samtidigt gillar att upptäcka nya maträtter och smaker.
– Hemma hos min pappa så är det väldigt ofta jag som lagar mat och då blir det något enklare. Hos mamma brukar vi hjälpas åt och då kan det bli lite mer kreativt. Sen får vi ju uppgifter i skolan och de vill jag gärna testa hemma så det blir bra. Jag är annars ett stort fan av både asiatisk mat och kultur, så det äter jag gärna.
Eleverna på restaurang- och livsmedelsprogrammet har många vägar att välja mellan efter examen. Det mesta som involverar mat är studenterna rustade för när studenten är avklarad. Möjligheterna att få jobb direkt efter utbildningen är mycket goda i en bransch som bara växer.
– Restaurang är kul men samtidigt väldigt stressigt och många timmar. Mina planer just nu är att till hösten börja jobba på ett storkök. Det är lugnare och där får man jobba lite med specialkost som jag tycker är intressant. Jag skulle också tycka att det vore roligt att plugga vidare och bli yrkeslärare eller att arbeta för kommunen och vara delaktig i maten som serveras på skolorna.
Personalbristen i restaurangbranschen är påtaglig och dagligen ser man krogar som söker arbetskraft. Eleverna från skolan är eftertraktade.
– Jag har redan jobbat deltid på restaurang. När jag sommarjobbade ville de att jag skulle börja tidigare och jag jobbade kvar även efter. De var säkert för de hade brist på personal. Jag skulle tro att cirka hälften i min klass jobbar deltid redan nu.
Plugga och jobba, blir det inte för mycket?
– Jo, så är det nog ibland. Det är ju många sena kvällar och kan vara svårt att komma upp på morgonen. I mitt fall så prioriterar jag skolan för jag ska jobba hela livet efter utbildningen, berättar Julia.