"Tanken är att det här ska vara något annorlunda"

Att hitta ett kebabställe i Norrköping är inget svårt uppdrag. Trots att konkurrensen är otroligt hård valde restaurang Yemek att satsa på den turkiska delikatessen, men på sitt traditionella sätt.

Morad Morad driver restaurang Yemek, men också Il Cibo och konceptet Don Luigi.

Morad Morad driver restaurang Yemek, men också Il Cibo och konceptet Don Luigi.

Foto: Joakim Blomqvist

Restaurang2022-12-02 19:00

Krogkollen

Öppnandet blev nästan ett halvår försenat på grund av att de inte kunde hitta rätt kockar. Nu har restaurang Yemek, som betyder mat på turkiska, haft öppet i drygt ett år.

– Vi var klara med lokalen sex månader innan vi kunde öppna. Det var viktigt att vi hittade rätt kockar då vi var "gröna" på det här och kunde inte bygga kebab på rätt sätt. Det var viktigt att det skulle bli rätt från början och till slut hittade vi rätt kockar från Turkiet.

Inne på restaurangen möter delägaren Morad Morad upp. I högtalarna spelas turkisk musik och det första man lägger märke till är de gigantiska kebabstockarna som snurrar i det fullt synliga köket. Lokalen är modernt fräsch och menyn andas klassisk turkisk streetfood.

– Tanken är att det här ska vara något annorlunda mot det "vanliga" kebabstället. Vår specialitet är att vi gör allt från grunden och gör vår egen kebab. De flesta andra köper halvfabrikat, men jag tycker Norrköping håller en väldigt bra standard där man får mycket för pengarna.

Var det inte vågat att satsa på kebab i en stad som Norrköping när det finns mycket av det här?

– När vi började titta på koncept insåg vi att det inte fanns så mycket turkiskt. Det fanns några, men de hade en annan stil. Vi skäms inte över att ta lite mer betalt men då gäller det att ha kvalité på allt man serverar. Det ska smaka mycket och vi gör av med sjukt mycket kryddor för att vara på det här lilla stället, säger Morad och skrattar.

– En annan skillnad här är att vi satsat på traditionella smårätter som Lahmacun (turkisk köttfärspizza) och Sarma (fyllda vindruvsblad) till exempel.

Morad Morad är en krögare med många järn i elden. Förutom Yemek driver han Il Cibo och tre restauranger i konceptet Don Luigi.

– Just nu letar vi efter en franchisetagare i Linköping så vi kan öppna Yemek även där. Lokalen har vi redan hittat. Det är många som kommer hit från Linköping så det är därför vi vill satsa där.

Finns det någon typ av kök som du saknar i Norrköping?

– En bra spansk tapasrestaurang. Jag tycker det finns massor med bra mat här, men det fattas mycket också då det är mycket av samma. Jag skulle vilja att det fanns restauranger från fler kulturer så allt inte blir likadant. Man tittar mycket på varandra och det vore roligt om fler hittade sin egen nisch, säger Morad.

Restaurang Yemek

Öppettider: Måndag-torsdag 11-21, fredag 11-22, lördag 12-22 och söndag 12-20.00.

Antal platser: Cirka 50 platser.

Lunchpris: 112 kronor.

Pris huvudrätt: 109–159 kronor.

Morad rekommenderar: "Vår specialitet är Iskender, den måste man testa". 

Var äter du helst om du inte får välja ert ställe: "Jag åt på Stadsvakten nyligen så jag väljer det" 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!