Krogkollen
I hjärtat av Strömparken i Norrköping ligger restaurangen Santorini. Namnet är taget från den populära grekiska ögruppen och sedan 2017 så har man haft en meny som till stor del haft inspiration från Grekland. Nu vill ägaren Robert Hagelin slippa de begränsningarna och låta gästerna ta del av smaker från hela världen.
– Man kan säga att den nya menyn är internationella smårätter. Tanken är att man ska äta tillsammans och dela maten runt bordet så man kan ta del av många smaker under middagen. Ofta när man tittar på en meny så blir man sugen på flera saker och då tycker jag att det här är ett bra koncept.
Förutom den förändrade menyn som vill krogen erbjuda temakvällar där matresan kommer gå till olika länder.
– Framöver så vill vi byta menyn relativt ofta och då kommer vi kunna föra in de mest populära rätterna från temakvällarna på den ordinarie menyn. Det kommer göra att gästerna delvis kommer avgöra vad vi serverar. Jag vill ge mina kockar frihet, de ska inte känna sig låsta utan göra mat med passion.
Kocken Markus Petersson har tillsammans med kollegan Musa Jagne komponerat den nya menyn. Den är så ny att de inte ens hunnit provsmaka allt ordentligt ännu.
– Det är mat från hela världen och vi har hämtat inspiration överallt. Vi har behållit några rätter från den förra menyn som var storsäljare, annars är det mesta nytt. Det kommer finnas 15 smårätter och sedan vanliga huvudrätter, berättar Markus.
– Det viktiga är att det görs från grunden och det ska dofta och smaka mycket. Jag tycker generellt att många är rädda för att smaksätta maten, tilläger Robert Hagelin.
Närodlade produkter?
– Vi har inte jättestort fokus på det. Bara för det är närodlat betyder det inte att det är bra kvalité. Tycker jag att något är bättre så spelar det ingen roll vilket land det kommer ifrån. Vi har som exempel färs från Bjursund till våra hamburgare – för att vi tycker den är bra, berättar Markus Petersson.
Norrköping som matstad?
– Jag tycker att det är en bra standard och att det är en väldigt bra restaurangstad. Det som är tråkigt är att inte så många går ut på vardagar, det är mest på helgerna. Det är min upplevelse i alla fall. På somrarna är det skillnad, då är det lördag varje dag, säger Robert Hagelin, samtidigt som han blickar ut mot den stora uteserveringen med längtan i blicken.