"Norrköping är tio gånger bättre än Linköping"

Urbane Goat har under de senaste åren varit en av stans mest populära restauranger, men så har det inte alltid varit. Tony Ertas kommer från en kulinarisk familj, men vägen till yrket var inte självklar.

Tony Ertas äger Urbane Goat.

Tony Ertas äger Urbane Goat.

Foto: Joakim Blomqvist

Restaurang2021-10-29 19:40

Krogkollen

Att beskriva maten på Urbane Goat är aningen komplicerat. Så som jag ser det så är det asiatisk fusion, men med klassiska smaker. Mellanrätter som går bra att dela om man vill det. Tony är charmigt oklar med vad han själv tycker.

– Tanken är att göra god mat, saker jag själv gillar och helst vara snäppet bättre alla de andra.

I sju år har de funnits men de första åren var svåra.

– De första två åren var jobbiga. Starten var bra men sen gick det sämre. Jag bestämde mig för att ta en större roll i köket efter ett tag och det blev bra till slut.

undefined
Tony Ertas äger Urbane Goat.

För att driva en av stadens mest bokade restauranger så väljer Tony att vara ödmjuk inför framgången krogen har haft.

"Jag är inte så himla duktig, men jag pluggar väldigt noga. Min styrka är mitt driv att ständigt förbättra oss och jag ger mig inte."

Framgången?

– Vårt mål är att ständigt bli bättre. Vi gör i princip allt från grunden så det kräver mycket av vår tid. I slutändan är det kunderna som bedömer hur väl vi lyckas.

undefined
Lax med passion,limeblad,päron och ponzu.

Tonys väg till krögare var inte helt självklar. Familjen Ertas driver ett antal restauranger i staden och Tonys första jobb var på restaurangen Paus som ägs av familjen.

– Jag gick en bygglinje men har aldrig jobbat med det. Jag började från grunden i köket med att hacka sallad, säger Tony och skrattar.

Tony ville göra sin "grej" och till slut blev det en succé. Ett oväntat problem som dykt upp är gästerna och deras krav.

– Haha, vi lyssnar väl för mycket kanske. Vi vill ta bort vissa saker på menyn men det går inte. Våra gäster kräver att de är kvar och i slutändan är det ju ett fint betyg.

Frågan som måste ställas, hur har det varit i pandemin?

– Det har faktiskt gått ganska bra. Alla anställda är kvar. Klart vi förlorat pengar, men förhållandevis helt ok. Jag har lojala kunder som jag uppskattar mycket.

undefined
Tony Ertas.

Norrköping har under de senaste åren exploderat i restaurangutbud med allt från ny fastfood till fine-dining. En "småstad" med ett fint utbud.

– Norrköping är tio gånger bättre än Linköping på mat. Otroligt bra och jämn nivå. Jag vill ju gärna öppna i Linköping så nu säger jag kanske för mycket, säger Tony och skrattar högt.

– Det finns såklart jättefina krogar även där, men det kan bli bättre, säger Tony med ett stort leende.

Utan att säga för mycket så är nog den världsvana geten här för att stanna.

undefined
En världsvan get i Norrköping.
Urbane Goat

Öppettider: Måndag–lördag. 11–14 (lunch), 16.30–22.00.

Sittplatser: cirka 40 (sommaren runt 100)

Lunch: Bowls och ramen (109 kr)

Rekommenderar: Lax med passion, limeblad, päron och ponzu.

Pris: 60–169 kr/rätt (2–4 rätter rekommenderas)

Var äter Tony helst i Norrköping (förutom sin egen restaurang): Lagerqvist 

Karta: Urbane Goat
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!