Krogkollen
I lite över ett år har krogen funnits på Hospitalsgatan i Norrköping. Arv är en ”alla dagar i veckan-bistro” med fokus på nordiska råvaror och smaker. En bakficka till Östgöta Köks "fine-dining" restaurang Gin.
– Vår ambition har varit att skapa en familjär, nordisk bistro med lokala och nordiska råvaror. Vi jobbar nära lokala producenter och det är viktigt för oss. Vi vill helt enkelt skapa god mat med roliga och intressanta inslag, berättar Thomas Hallgren, delägare på Östgöta Kök.
Restaurangens koncept bygger till stor del på "mellanrätter" där man får möjlighet att ta del av många olika smaker.
– Man väljer själv hur man vill äta. Det fungerar utmärkt att dela på runt bordet eller så äter man själv de rätter som passar.
Arv lägger stor vikt vid den ekologiska och närodlade maten.
– Vi tycker det är viktigt, men det finns också ett enormt krav från våra gäster. De är väldigt intresserade, upplysta och sätter ett stort värde på det.
Utan tvekan så har det vegetariska och veganska köket under de senare åren tagit en större marknad av utbudet på menyerna.
– Man kan inte kalla det för en trend för det har kommit för att stanna. Under min tid som kock så har det varit den största skillnaden. Idag är det ju så att kunder, som äter kött, väljer det vegetariska i större utsträckning. Jag tror det är av hänsyn till både miljö och hälsa. Det ökar kraven på oss att göra den maten minst lika god och intressant.
Restaurangens nya meny består av flertalet mellanrätter med kött, fisk och ett stort fokus på den vegetariska kosten.
– När jag började i yrket fick man en grönsallad med tomat om man inte åt kött eller fisk. Det fanns inte hjärta och kärlek i den maten. Nu brinner vi för det.
Östgöta Kök startade för 16 år sedan och under den perioden har Norrköping utvecklats som matstad.
– Det har hänt massor. Det har blivit fler, men framförallt har kvalitén ökat. Norrköping var under lång tid ett svart hål på restaurangkartan. Det har verkligen ändrats ur en gastronomisk synvinkel. Vi följer trender och tillagningsmetoder som är intressanta och nyskapande.
Ok, men det måste ju innebära hård konkurrens?
– Jag ser bara positivt på det och det är en stor del i att vi ständigt driver på kvalitén. Det är inte bara hos oss det är så utan hos många restauranger i stan, berättar Thomas Hallgren.