Och ska det vara filmpremiär ska det givetvis vara lite glamour också, vilket kryddade upp en grå skärtorsdag i Norrköping.

Många av besökarna på festivalen Film freaks var uppklädda till tänderna och förutom det obligatoriska bubblet och de ambitiösa pausnumren så dök det till slut även upp en röd matta.

Cnemasalongens 200 platser gick åt fort när man skulle få in alla inblandade i filmerna, tillsammans med familjer och kompisar.

Artikelbild

Filmen Inte utan dig handlar om en pappa som dras tillbaka till sitt liv som kriminell för att kunna försörja sin dotter.

- Ja, vi får kanske fixa två visningar nästa år, säger skolans rektor Kristofer Bengtsson, som hoppas att omgivningen en sådan här dag ska vara sporrande för eleverna.

- Jag tror att det betyder mycket att få visa upp sina filmer så här, säger han och sveper med handen över den välfyllda lokalen.

En som har varit med tidigare och så sent som ifjol visade sin film på festivalen är Lina Steén.

I år är hon med som lärare och handledare för eleverna.

- Det är här, när man ser publikens reaktioner, som man får klart för sig om man har lyckats. Då blir det mer på riktigt, säger hon.

Eleverna gör hela sina filmer själva, från de första idéskisserna och fram till det färdigklippta slutresultatet.

- Så det är lite läskigt när man väl sitter här, efter att ha jobbat med filmen i ett halvår, säger Lina Steén.

Alla bidragen är kortfilmer på 10-15 minuter, vilket kanske är lättare att producera än en långfilm, men det finns också problem.

- Det kan vara svårt att gestalta någonting och hinna bygga upp känslor på så kort tid, säger Lina Steén.

Och det var inga lättsamma ämnen som präglade uppställningen i år: Depressioner, dödsfall, hämnd och frågor om svåra ställningstaganden.

En av filmarna som har valt ett sånt tema heter Alexander Fontler. Han och kompisarna Minna Grahn och Anna Brink har tillsammans gjort filmen Inte utan dig.

I centrum finns en före detta kriminell man som, för att kunna försörja sin dotter, dras tillbaka till brottsligheten.

Men ämnet till trots - kampen har varit att hinna färdigt i tid.

- De senaste dagarna har det varit väldigt mycket jobb, på slutet satt vi 34 timmar i sträck för att få klart allting, säger Alexander Fontler.

- Men nu är vi väldigt nöjda, oavsett hur det går, säger han och berättar om en höjdpunkt - när de annonserade efter amatörskådespelare på en filmsajt.

- Jag trodde att vi kanske skulle få tre svar, men på bara någon timme fick vi fem stycken, så intresset är stort för amatörfilm.

Nu hoppas han på en fortsättning på filmmakandet och ett första steg blir att skicka in gruppens bidrag till tävlingen Guldsvanen, som hålls under filmfestivalen Flimmer.

Och han är inte ensam om ambitionerna. Tidigare år har flera av elevernas filmer fått ett fortsatt liv genom olika festivaler.

Till exempel var tre av skolans filmer ifjol med och tävlade om just Guldsvanen.

Och många fortsätter att jobba med filmandet - till exempel de gamla eleverna i kollektivet Crazy Pictures, som den här kvällen agerade jury och utdelare av ett eget pris.

Det tillföll filmen Isak, ett mörkt drama om en ung man som har isolerat sig med rösterna i sitt huvud.

Och samma bidrag röstades dessutom fram till bästa film av publiken.

- Det är helt sjukt, det är som att det inte händer, säger Elin Helander, som har gjort filmen tillsammans med Nelly Hagberg, Jesper Obrelius och Martin Ullberg.

- Vi var nöjda bara med att ha en film att visa här, men det är så sjukt att ha gjort något som folk faktiskt gillar, säger hon och kramar om den lilla prisstatyetten.

Kanske blir det fler såna
i framtiden, både för henne och klasskamraterna.