När NT anländer till grässlänten utanför Folkets Hus i Skärblacka står bandet Desmodrôme på scenen och en strid ström av människor vallfärdar mot området.

-Den här låten handlar om att aldrig ge upp! ropar en bandmedlem och drar igång baktakten. Publiken jublar och som vanligt när det gäller minneskonserten så är det en stor och blandad skara som tagit sig ut i det växlande vädret. Här finns ungdomsgäng, äldre par, småbarnsföräldrar som vaggar sina knyten i takt till musiken och lekande barn i Jamaicamössor. Många har riggat upp små camps med filtar, presenningar och campingstolar och sitter och lyssnar på musiken bekvämt lutade mot trädstammarna.

Solglimt
I ett partytält sitter Daniella Torres och säljer merchandise åt bandet Drama Roots, bland annat cd-skivor och t-shirts. Där finns också chans för besökarna att bidra till insamlingen till en Afrikaresa. Hon tycker att dagen hittills har varit bra, det opålitliga vädret till trots, och just när NT pratar med henne bestämmer sig solen äntligen för att glimta till en stund.

Artikelbild

- Det är jätteskönt att solen kommer fram nu, men kul att se att det kommer folk trots vädret!

Utställning
Inne i Folkets Hus har det även satts upp en utställning om reggae i Skärblacka. Där sitter Blacka Musik-medlemmen Cecilia Ahlqvist och berättar att utställningen är en förstudie till ett planerat projekt tillsammans med Stadsmuseet.

30 år av reggae
Syftet, förutom att göra en utställning om musik på ett nytt sätt, är att försöka kartlägga vad det är som har gjort Skärblacka till en reggaeort.

- Det är lite annorlunda. Vad är det som gör att reggaen florerar just här? säger hon och visar en lista på alla de band som spelat på minneskonserterna sedan starten för över trettio år sedan.

Artikelbild

Ute i grönskan går bandet Under Våren på scenen och de som skingrats runt området kommer snabbt tillbaka och börjar gunga i takt till musiken.

Det märks verkligen att reggae har en stor plats i Skärblackas hjärta.