I Lilla galleriet på Galleri Kronan är Wolfgang Peter Menzel i färd med att göra i ordning sin installation Hemtrakter inför dagens vernissage.

Den består av ljudklanger och målningar, men namnet på utställningen ska inte uppfattas alltför bokstavligt och
i själva verket rymmer det en hel del sorgsen ironi.

- Jag såg en film och fastnade för repliken "Your home is where your story begins" - ditt hem finns där din berättelse börjar - och det är vad jag försöker gestalta, förklarar han.

Artikelbild

| Wolfgang Peter Menzel framför en målning som berättar om den fiktiva plats där hans livsberättelse börjar.Foto: HÅKAN SJÖSTRÖM

Men installationen anspelar framför allt på hans far, som var ubåtsman under andra världskriget.

- Ubåten sänktes våren 1945 och jag föddes i augusti, så jag träffade honom aldrig och det var där det började gnaga, säger han.

På en av väggarna sitter en ljudanläggning och
i hörlurarna kan man höra hans ljudkonst eller klangpoem, som han säger själv.

- Det är något jag ägnat mig åt det senaste tolv åren, säger han och berättar att verket My Father - The Sea nominerades till Prix Italia 2007. Det är 43 minuter långt och tillkom i samarbete med den norske tonsättaren Ola Eseth Moen. Det innehåller också en text som skrivits och läses av den australiensiske skådespelaren Nicholas Hope.

Men i den lilla utställningslokalen finns också ett antal målningar som anspelar på ljudkonsten. Några är dova och ödesmättade, men i andra finner man direkta anspelningar på ubåten som gick under någonstans i Nordatlanten.

Exakt var hans 23-årige far dog går inte att fastställa, vilket fått Wolfgang Peter Menzel att låna namnet på en ö som de venetianska bröderna Zeno från 1400-talet ritade in på en karta över området. Den heter Podalida, men är ett rent påhitt av två fantasifulla herrar som aldrig varit i närheten de nordliga vatten som de ansåg sig känna till.

- Det finns inte en ö där så långt ögat når, men det har blivit platsen för mig. Det är där min berättelse börjar, säger han och pekar på en målning som återger öns konturer.