Det är ironiskt när Ship to Gazas svenska talesperson överläkaren Victoria Strand i TV4 i torsdags talar om att palestinierna i Gaza saknar "mänskliga rättigheter". Det är helt rätt, men det är inte Israels fel. Hamas styr Gaza-remsan med järnhand. Journalister trakasseras och mördas, summariska avrättningar av meningsmotståndare är vanligt, homosexualitet bestraffas med fängelse eller avrättning och de planerade valen i januari 2010 ställdes in. De Strand och andra säger sig vilja hjälpa står för allt annat än mänskliga rättigheter.


Vad gör svenska
organisationer som Vårdförbundet, Svensk Sjuksköterskeföreningen, Svenska Barnmorskeförbundet och Svenska kyrkan i det här sällskapet? Dessa och ett antal kända personer som skådespelaren Stellan Skarsgård, publicistklubbens ordförande Ulrika Knutson och politiker som Gustav Fridolin (MP) och Thomas Bodström (S) med flera uttalade i helgen sitt stöd. I bästa fall är det aningslöst.

Hur kan personer och organisationer som till vardags säger sig vara för demokrati och mänskliga rättigheter stödja en organisation som Hamas? För det är precis det man gör. Det finns massor av sätt för att hjälpa befolkningen i Gaza utan att försöka provocera fram en reaktion från Israels sida när man närmar sig kusten.

Föra gången flottan avseglade blev det en propagandamässig succé. Israel bordade fartygen på internationellt vatten och i tumultet som uppstod dödades nio turkiska medborgare. En tragedi som var precis vad Hamas och andra Israel-hatare önskade sig. Omvärldens reaktioner var fullt befogat hårda mot det israeliska övervåldet, även om fartygsbesättningarnas version av "icke-våldsamt motstånd" var synnerligen våldsam.

Hamas är Förintelseförnekare och terrorister vars mål är att utplåna Israel. Nu ska de få "humanitär hjälp" från ett par båtar lastade med förnödenheter och byggmaterial. Trots att dylikt redan via landvägen (och i tunnlar) förs in till Gazaremsan i betydande mängd. Om syftet hade varit att hjälpa befolkningen i Gaza finns det bättre, klokare och effektivare sätt att hjälpa till. Den "humanitära lasten" från förra gången fraktades till en gränsövergång och överlämnades till Hamas som dock vägrade ta emot den.


Det som nu riskeras
är att en eventuell upprepning av tragedin från förra gången gör att Israels fiender åter får möjlighet att piska upp hatet mot landet. Gladast blir Syriens diktator president Bashar al-Assad som får andrum när världens blickar vänds mot de nyttiga idioterna till sjöss. Han har redan försökt provocera fram en konflikt med Israel genom att skicka "flyktingar" mot gränsen för att provocera fram israelsiska reaktioner. Allt för att flytta fokus från hans eget mördande av oppositionella.

Om Ship to Gaza verkligen vill stödja frihet och mänskliga rättigheter skulle de göra större nytta om de åkte mot den syriska kusten.

Mattias Olsson