Debatten började med att Aftonbladets kulturchef Åsa Linderborg och den socialdemokratiske debattören, tillika chefredaktören för Dala-Demokraten, Göran Greider, uttalade sig positivt om den forne sovjetiske ledaren Vladimir Lenin - en man med många människoliv på sitt samvete.

Därefter kom det fram att den DN-anknutne skribenten Kajsa Ekis Ekman ska föreläsa på ett sommarläger arrangerat av det stalinistiska Kommunistiska partiet. Ett läger där även många barn deltar. Detta utan någon kritik från de egna leden.

Däremot tycker de att det är problematiskt att populärhistorikern Herman Lindqvist låter sig intervjuas av den antisemitiska hemsidan Nationell.nu. Om de anser att Ekman kan hålla föredrag var hon vill torde det inte heller vara något problem att Lindqvist låter sig intervjuas av högerextrema nättidskrifter.

I samma veva blossade en debatt om hatets roll i politiken upp. Detta grundade sig i att vissa personer - ofta vänsterns meningsmotståndare - anklagades för att drivas av hat och därför inte borde tas på allvar, ett ganska ohederligt knep med andra ord. Samtidigt talar dock samma vänster sig varma om just klasshatet. Hatet anses alltså vara bra om det är rätt hat. Hyckleriet blir allt tydligare.

Nu senast har rapparen Sebastian Stakset bjudits in till Almedalen för att spela upp en pjäs om utanförskap. Det låter ju lovvärt, men denne Stakset har bland annat skrivit att han vill tortera Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson med en avbitartång och döda honom. Han poserar även i en tröja med en bild på Åkesson som blöder från näsa och mun. Detta verkar dock vara acceptabelt och kritiken mot hatet lyser återigen med sin frånvaro.

Och just här torde kritiken mot hatretoriken vara befogad. Förespråkar man mord på politiska motståndare har man ingenting på Almedalen att göra. Det infinner sig en obehaglig känsla när det är till just Almedalen han är inbjuden, en vecka i demokratins namn som drogs igång av ingen mindre än Olof Palme - en mördad politiker. Ska man deltaga i det demokratiska samtalet bör ställa upp på dess principer.

De flesta reagerar nog med samma avsky mot de som glorifierar mördande diktatorer oavsett vilken ideologi de är sprungna ur. Det verkar däremot inte Aftonbladets kultursida göra. Mördande diktatorer bör och ska fördömas. Vänsterns diktatorer har av någon outgrundlig anledning ursäktats och alltför länge fått plats i de fina salongerna. De måste ut därifrån.

När Lenin framhålls som en god politiker och tidskriften Axess utmålas som en högerextrem tidskrift blir det bara för bisarrt. De går inte att ta på allvar längre.