Är det dags att släcka Kunskapsljuset nu?

En skola som upprepade gånger missköter sitt uppdrag grovt bör läggas ned.

Skolan Kunskapsljuset i Norrköping.

Skolan Kunskapsljuset i Norrköping.

Foto: Malin Perk

Ledare2021-06-04 06:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Som det går att läsa på nt.se riktar Skolinspektionen allvarlig kritik mot friskolan Kunskapsljuset i Norrköping, samt dess huvudman föreningen Al-noor Al-Islamia. Skolinspektionen konstaterar att elever med särskilda behov inte får adekvat stöd, det råder brister i förandet av betygskatalog och till råga på allt har lågstadieelever inte fått tillräcklig undervisningstid i bild och musik.

Lika graverande är att det verkligen inte är första gången Kunskapsljuset figurerar i dylika sammanhang. I själva verket påminner dagens kritik i stora stycken om kritiken som Skolinspektionen riktade redan 2017, ja i viss mån till och med tidigare. Till sist dömde Skolinspektionen ut vite på 350.000 kronor. Därtill tillkom ytterligare kritik året därpå, specifikt för en elev som inte fått tillräckligt stöd och för brister i fritidsverksamheten.

Till sist, för två år sedan, ansåg Skolinspektionen alla brister åtgärdade. Nu återkommer många av desamma, vilket Skolinspektionen finner "anmärkningsvärt".

Gamla problem kan ju återkomma under nya omständigheter, men nu har det bara gått ett par år och därför finns det fog att kritisera Kunskapsljuset för att missköta sitt uppdrag grovt. Man får intrycket att när Skolinspektionen dyker upp blir man tvungen att åtgärda det som felar, men sedan återfaller man strax i gamla dåliga vanor igen.

Detta uppkommer i en politisk situation, där många från vänster gärna angriper friskolor i allmänhet för att vara dåliga. En kritik som generellt saknar grund och istället är ideologiskt motiverad, men också förhållanden där kritikerna får vatten på sin kvarn om dåliga skolor tillåts verka.

Det finns verkligen möjlighet för Skolinspektionen att stänga skolor och därtill med kort varsel, vilket till exempel skedde i Norrköping 2013 då den likaledes muslimska friskolan Jasminskolan fick slå igen. Redan då kritiserades för övrigt Kunskapsljuset för olika brister och anställda på denna ansåg att även Kunskapsljuset borde stängts då (svt.se).

Problemen är alltså inte nya, de återkommer ständigt och eftersom elever riskerar att få hela sin skolgång förstörd finns det skäl att fråga sig hur länge missförhållandena ska tillåtas få fortgå. Fast låt oss då också betänka att det krävs synnerliga brister för att Skolinspektionen ska kunna stänga en skola (vilket också påvisar hur allvarliga bristerna på Jasminskolan var). Vad som behövs är en skärpt lagstiftning. Dåliga skolor bör avvecklas. Svårare än så är det i grund och botten inte.