Ibland är det skönt när någon kallar en spade för just en spade. Eller konstaterar att det inte precis är någon bagatell när någon förlorar tolv miljarder kronor på dåliga investeringar.
Summan är vad pensionsföretaget Alecta förlorat när flera amerikanska banker gått omkull, eller riskerar att göra det. Framför allt hade Alecta investerat i den upphaussade Silicon Valley Bank, som nu tvångsförvaltas av amerikanska myndigheter.
"Alecta kan förvisso ta stora förluster. Men så här mycket fel bör man inte göra för då framstår Alecta som dåligt skött" konstaterar nationalekonomen Lars Jonung. "Det är anmärkningsvärt. De är högt betalda för att sköta detta."
I sammanhanget ska man komma ihåg att Jonung inte precis är någon "vänsterekonom". Nyligen sågade han till exempel Vänsterpartiets förslag till prisregleringar inom livsmedelssektorn.
Samtidigt påpekar han gärna obalanserna i USA, som har gamla rötter och även renderade finanskrisen 2008. Förhoppningsvis går det bättre den här gången, men det är också problematiskt (om än i stunden kanske nödvändigt) när den amerikanska staten går in och försöker rädda konkurshotade banker. Då lär sig nämligen bankerna att det inte kostar alltför mycket att ta stora risker under goda tider.
I en normal marknadsekonomi är det helt naturligt att olika företag hela tiden läggs ner, men vissa verksamheter är så betydelsefulla för samhället att konkurser rätt och upp och ned kan få orimliga konsekvenser. Därtill urholkas förstås människors förtroende för marknadsekonomin som sådan. Ingen vill oförskyllt riskera att förlora stora besparingar. Alla har anledning att kräva ett minimum av stabilitet i det ekonomiska systemet.
Vi i Sverige kan förstås inte påverka amerikanska banker särskilt mycket. Däremot är det viktigt att statsfinanserna är sunda och reaktionerna på olika händelser rimliga. När tolv miljarder av människors pensionspengar slösas bort genom att man glömt bort den gamla sanningen att man inte bör lägga alltför många ägg i samma korg, ja då finns det all anledning att inte bagatellisera detta – utan istället påpeka vilken allvarlig händelse det faktiskt är.