Om pandemin fört något gott med sig är det förhoppningsvis ändå att den politiska debatten hyfsats. Med så många döda, en så pressad sjukvård och så allvarliga ekonomiska problem, kan man möjligen hoppas på en mer kvalificerad och mindre förenklad debatt framöver.
Vissa har visserligen alltid haft en seriös framtoning. Även om de ofta är oense nedlåter sig sällan varken finansminister Magdalena Andersson (S) eller Moderaternas ekonomispolitiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) till populismens överdrifter. Med tanke på hur de ekonomiska grundförutsättningarna styr all politik är det mycket bra.
I går stod Svantesson i centrum för det politiska nyhetsflödet, när Moderaterna presenterade sin skuggbudget. Densamma kretsade som väntat kring förstärkningar av rättsväsendet – framför allt fortsatta satsningar på högre polislöner – men framför allt kanske olika åtgärder för att trycka tillbaka långtidsarbetslösheten.
På programmet står en jobbpremie, fler nystartsjobb och praktikplatser. Fast också riktade insatser för en bättre integrationspolitik. Det ena hänger intimt samman med det andra, för av dagens långtidsarbetslösa utgörs två tredjedelar av utlandsfödda.
Svantesson påminner om att det efter finanskrisen (då arbetslösheten också gått upp) "bara" handlade om en tredjedel utlandsfödda. Problemet har ökat dramatiskt och inte blir det bättre av att många av dessa är lågutbildade och ofta har dåliga kunskaper i svenska trots att de inte sällan bott ganska länge i Sverige.
Arbetsmarknads- och integrationspolitiken hänger alltså intimt samman, varför lösningar på respektive områden måste följas åt. Den gamla hederliga arbetslinjen behöver förstärkas, vilket kan innebära såväl högre krav och lägre bidrag som större möjligheter att anställa och en effektivare arbetsförmedling. Att mycket återstår att göra på inte minst den senare punkten har förstås varit känt länge.
Därtill kommer att vi inte får riskera en situation där en bättre integrationspolitik så att säga äts upp av en alltför stor nyinvandring. Den återhållsamma politiken bör därför bestå och förstärkas.
Moderaternas mål är att halvera långtidsarbetslösheten på tre år. Det är ambitiöst, men precis så ska ju politik vara.