Cykelkommunen Norrköping som talar med kluven tunga

Om man kräver att medborgarna ska cykla mer måste man också leva upp till sin egen politik.

Typisk svensk vinter.

Typisk svensk vinter.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2021-12-14 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Det blir ingen sopsaltning av Norrköpings cykelbanor i vinter heller. Förra året blev ju många upprörda när kommunen drog in sopsaltningen och gick tillbaka till sämre – men billigare – plogning och sandning istället. Kommunen försvarade sig med att det inte fanns pengar.

Det är samma visa i år. "Nu går det ekonomiskt bra för kommunen, tack vare coronastödet, men det är inget som syns i tekniska nämndens budget" säger det ansvariga kommunalrådet Karin Jonsson (C) på nt.se. Det har hon förstås rätt i. Politik innebär alltid prioriteringar.

Så långt är resonemanget rimligt. Även den som tycker att kommunen prioriterar fel förstår att någon måste fatta besluten och att alla inte kan få något (i synnerhet inte om vi ska slippa ytterligare skattehöjningar).

Problemet är emellertid att samma Jonsson och samma kommun i tid och otid påpekat vikten av att vi just cyklar mer och anpassat stadsplanering efter detta. Brist på parkeringsplatser har till exempel påpekats vid upprepade tillfällen på inte minst denna tidnings insändarsida, men utan att kommunen agerat mer än på marginalen (som när man tog beslut om en "tillfällig" parkering i Björkalund).

Kritiken har viftats bort, med motiveringen att vi måste köra bil mindre för klimatets skull. Huruvida detta stämmer i en tid när allt fler kör elbil duger att diskutera, men om det nu är den politik kommunen vill bedriva så är Kvartetten åtminstone ärlig med den.

Vad som däremot inte är ärligt är förstås att fara med osanning eller föra väljarna bakom ljuset. Det är just vad som sker när Kvartetten inte tar ansvar för sin egen politik. Om man kräver av medborgarna att de ska cykla mer och till och med försvårar för bilism, måste man förstås samtidigt göra det lättare och mer trafiksäkert att cykla. Under alla årstider.

Nu behöver det visserligen inte handla om kommunal bedräglighet. Det kan mycket väl handla om inkompetens eller nonchalans istället. Fast inget av detta gör förstås att Kvartetten slipper ifrån sitt ansvar. Vad vi kan kräva är helt enkelt att kommunalråden förklarar hur de å ena sidan kan kräva ökad cykeltrafik, å andra sidan vägrar att anpassa politiken för de åtgärder som i så fall krävs för att medborgarnas vardag ska fungera.

Till exempel sopsaltning av cykelbanorna på vintern. Som ofta innebär is, snö och slask. För det är så vintern ser ut i Sverige och det är därför många väljer bilen framför tvåhjulingen under denna årstid.