De rödgrönas integrationsbråk är talande

Tjuvnypen på Anders Ygeman är ett smakprov på hur en rödgrön regering efter valet skulle fungera i praktiken.

Anders Ygemans (S) intervju i Dagens Nyheter togs inte emot väl hos många av de rödgröna.

Anders Ygemans (S) intervju i Dagens Nyheter togs inte emot väl hos många av de rödgröna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Ledare2022-08-03 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Nyligen lanserade regeringen en ny testballong i en intervju i Dagens Nyheter (31/7). Det var ett förslag från integrationsminister Anders Ygeman (S) och innebär i korthet att vi ska börja motarbeta etniska enklaver med liknande metoder som används i Danmark. Men de största kritikerna är, förutsägbart nog, deras egna samarbetspartier.

Testballongen – som Ygeman senare fick hävda att det inte alls var ett förslag, utan bara ett konstaterande att det inte var uteslutet vid en diskussion – handlar i kort om att verka för att lösa upp de etniska enklaver vi ser i våra utsatta områden. Regeringen har tagit inspiration från Danmark, där man etablerat en ”ghettolista” – en lista på områden med över 30 procent boende med ickevästlig bakgrund. Målsättningen där är att till år 2030 ska den listan vara tom, och de verkar för detta bland annat genom att riva äldre och nedgångna hyreshus för att ersätta med nytt.

Men Ygemans "förslag" var otillräckligt och förtjänade kritik. Bland annat så var målsättningen mer ödmjuk än Danmarks, Ygeman pratade om runtomkring 50 procent med utomnordisk bakgrund. Detta trots att Sveriges situation är mycket mer allvarlig än Danmarks och det kommer kräva hårdare, snarare än mjukare, åtgärder för att komma till bukt med våra problem. Vår migration är fortfarande mycket högre än våra grannländer (I Sverige gavs förra året 11 443 personer asyl, i Danmark är motsvarande siffra 600). Vad det är för poäng med integrationspolitik om vi ändå fortsätter att slussa in nytt folk i våra utsatta förorter och i utanförskap är oklart. Ygeman tycker inte heller att migrationen ska dämpas mer. ”Vi ska ta vår del”, som han själv uttrycker det.

Med allt detta i åtanke är det därför närmast tragikomiskt att detta förslag, som man får anta har mjukats upp för att tillfredsställa de rödgröna samarbetspartierna, ändå stöter på patrull. Det finns knappt tid att kritisera Socialdemokraternas politik innan deras samarbetspartier meddelar deras motstånd till denna politik. Miljöpartiet har varit allra högljuddast i sitt missnöje, men det finns även gott om centerpartister och vänsterpartister på bland annat Twitter som inte väntat med att sparka bakut.

Att dessa fyra partier vill bilda regering tillsammans efter valet är svårt att begripa. Vad för politik en sådan regering skulle föra är svårt att sia om. Men att det inte lär bli några väsentliga förbättringar gällande Sveriges migration och integration? Det är nog en säker gissning.