Var ska en vara eller tjänst beskattas? Där den säljs och nyttjas? Eller där den tillverkas och distribueras ifrån? Eller kanske där företaget som säljer den har sitt huvudkontor? Frågorna är fler än svaren och globaliseringens effekter på skatteintäkter och globalt företagande har gett många länders finansministrar huvudbry.
Ett problem är att skattelagstiftningen på nationell och internationell nivå (i den mån det ens finns) inte har hunnit med i svängarna när den ekonomiska utvecklingen rusat på. Skattesystem som är baserade på att företagen fysiskt befinner sig på en nationalstats mark blir snabbt obsoleta när företag letar upp det land med lägst skattesats, placerar sitt huvudkontor där och verkar sedan via dotterbolag i en mängd andra länder. Helt legalt och ett enkelt och effektivt upplägg som minimerar skatten för företaget. Något som givetvis retar gallfeber på skatteindrivare runt om i världen.
Samarbetsorganisationen OECD samt EU ser över hur de kan utforma ett modernare skattesystem som ska göra dessa upplägg mindre gynnsamma för företagen. OECD ska ta någon form av beslut redan i oktober. Bland annat tittar man på möjligheten att beskatta varor och tjänster i de länder de säljs. För en skattentusiast låter detta säkert klokt. Skatten hamnar där varan används och skatteintäkterna lär öka markant i länder som Tyskland, Frankrike och USA.
Fast riktigt så enkelt är det inte. Mycket av det som säljs i dessa länder produceras och beskattas i betydlig mindre länder. Om man inte planerar att dubbelbeskatta företag lär intäkterna där minska. Ett sådant litet exportberoende land är Sverige och bara i Norrköpings närområde kan de flesta säkert finna en handfull framgångsrika företag som skulle börja betala större delar av sin skatt i något annat land.
Krister Andersson på Svenskt Näringslivs skatteavdelning påpekade en del av detta i SR under gårdagen. Internationella koncerner med säte i Sverige kommer, om förslagen blir verklighet, att beskattas hårdare i andra länder. De svenska företagen kommer dessutom sannolikt att beskattas generellt hårdare än i dag.
Även finansminister Magdalena Andersson (S) uppges vara aktiv i arbetet med att försvara svenska intressen. För Ekot uppger ministern ”I grunden handlar det om något positivt att se till att företag betalar skatt någonstans och att undvika dubbel icke-beskattning”. Även Andersson tycks inse att svenska företag kan påverkas negativt, även om hennes engagemang i frågan säkert har sin tyngd i det faktum att skatteintäkterna från svenska företag riskerar hamna i någon annan finansministers kista.
Regeringen och näringslivsföreträdarna har en viktig uppgift att värna de svenska företagen. Sverige är ett extremt exportberoende land med många duktiga företag, en internationell lagstiftning som försämrar villkoren och riskerar leda till att företagen flyttar vore ytterst allvarligt.