Destillat av destruktiv företagsfientlighet i Norrköping

Nyligen släppte Svenskt Näringsliv årets enkät om lokalt företagsklimat. Norrköping föll från en redan ganska låg nivå. Det är inte förvånande.

Varför saboterar kommunen för småföretagare som Heidi Johansson och Andreas Pihl?

Varför saboterar kommunen för småföretagare som Heidi Johansson och Andreas Pihl?

Foto: Mikael Pihlblad

Ledare2025-05-28 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Sveriges riksdag har beslutat att tillåta gårdsförsäljning. Efter många om och men och åratal av debatt. Det vilar ju inte så lite moralism över den svenska alkoholpolitiken! Fast nu kan ett antal småföretag i Sverige se fram emot att dryga ut inkomsterna lite grand, genom att faktiskt kunna sälja sina produkter till besökare – inte bara berätta om den egna verksamheten.

Ett bra exempel är Heidi Johansson och Andreas Pihl, som driver det lilla (men välrenommerade) destilleriet Harrel. Men av detta blir det inget, som det nyligen gick att läsa om på nyhetsplats i NT. Norrköpings kommun sätter i praktiken stopp, genom att maxa avgifterna.

Förutom en årlig tillsynsavgift på drygt 4000 kronor kräver kommunen över 16 000 i prövningsavgift. Ett pris som sägs vara baserat på timtaxa och elva timmars arbete. Onekliga feta avgifter, fast ändå inte i något vinstsyfte enligt det ansvariga kommunalrådet Christian Widlund (C) som hävdar att "vi ska inte tjäna pengar på det men ta ut för de kostnader vi har".

Och då har tydligen Norrköping ofantliga utgifter – rentav kanske högst i landet och i vilket fall som långt högre än i grannkommunen Linköping. Där prövningsavgiften ligger på 4400 kr och årsavgiften är lite drygt 1500.

Hur kan det vara så mycket dyrare i Norrköping än i Linköping? Kanske helt enkelt för att den politiska majoriteten i Norrköpings fullmäktige fattade ett beslut på lösa boliner. Alla partier utom Moderaterna (och Reidar Svedahl) röstade för. Det är utomordentligt beklagligt, men samtidigt något av ett typexempel på just den företagsfientlighet som gör att Norrköping underpresterar i Svenskt Näringslivs företagsundersökningar.

Det finns fortfarande tid för Christian Widlund att ändra beslutet i företagsvänlig riktning.
Det finns fortfarande tid för Christian Widlund att ändra beslutet i företagsvänlig riktning.

Nåja, frågan i sig borde inte skapa mer politisk prestige än att man lätt och ledigt skulle kunna fatta ett annat och rimligare beslut. Widlund själv hävdar att det inte går att jämföra avgifter mellan kommuner hur som helst, men medger också att han ska diskutera frågan med tjänstemännen. Det kan till och med bli fråga om ändringar.

Det finns något som heter "gör om, gör rätt". Avgifterna för gårdsförsäljning i Norrköping är ett utmärkt exempel. Liksom tyvärr en uppenbar förklaring till företagens sviktande förtroende för kommunen och, möjligen, ett tecken i tiden på att Kvartetten åter sitter vid makten.