Drömmen om Alexanderhugget

Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT

Ledare2018-06-26 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Enligt sagan fanns i Zeustempel i staden Gordion en komplicerad knut. Den som lyckades att få upp den skulle bli Asiens härskare.

År 334 före Kristus sägs det att Alexander den store i stället för att lösa surrningen högg av den gordiska knuten med sitt svärd. Därifrån kommer uttrycket Alexanderhugg, som beskriver en drastisk lösning på ett tillsynes omöjligt problem.

Drömmen om Alexanderhugget för att lösa svåra problem lever sedan dess, bland annat i den svenska debatten kring Arbetsförmedlingens framtid. Alliansen har föreslagit en nedläggning av Arbetsförmedlingen i sin nuvarande form, vilket kan sägas vara ett försök till Alexanderhugg. De borgerliga partierna vill i stället låta andra aktörer ta ansvar för arbetssökande och renodla den statliga verksamheten till att handla om tillsyn och administration.

Men enligt Lars Calmfors, professor emeritus i ekonomi, kan en drastisk förändring lätt gå snett. I tankesmedjan Fores regi har Calmfors lett ett projekt om framtidens arbetsförmedling, ett arbete som redovisades under måndagen. Med anledning av det sade Calmfors till Sveriges Radio Ekot: ”Det skulle kunna gå snett, alltså att man går över till privata utförare i väldigt stor utsträckning och så riggar man inte systemen riktigt bra.”

Att det kan bli fel om ett nytt system införs utan att ha utvärderats grundligt på förhand är dock inget som det krävs en professur i ekonomi för att inse. Samtidigt bör ändå något göras, i längden är dagens system ohållbart. Arbetsförmedlingen får anslag på cirka 80 miljarder kronor per år. Och de enorma summorna ger inte tillfredsställande resultat tillbaka. Myndigheten får bottenresultat i förtroendemätningar.

Arbetsförmedlingen har visserligen ingen lätt uppgift, mängden uppdrag splittrar. Politikerna gör det inte heller enklare när olika satsningar – som ska verkställas eller avvecklas – avlöser varandra. Trots det bör skattebetalarna förvänta sig mer för de enorma summor som investeras.

Att uppdatera systemet, som Alliansen föreslår, till att passa dagens förutsättningar bör vara en självklarhet. Och när det finns en tendens att allt fler jobb tillsätts genom personliga kontakter kan privata aktörer med spetskompetens och lokala insikter var en del av lösningen.

Något Alexanderhugg är det däremot inte. Att hitta jobb åt grupper som står långt ifrån arbetsmarknaden har alltid varit och kommer alltid att vara svårt.