Videon är inte längre tillgänglig
En ny början dagas, sjungs det i en låt av musikgruppen Axwell och Ingrosso om texten översätts. Det skulle kunna handla om fordonsindustrin. Låttiteln ”Something New”, något nytt, passar även den för att beskriva elbilarna. Eller kanske snarare tekniken bakom de eldrivna bilarna.
En milstolpe i teknikutvecklingen inträffade för en månad sedan när ett flyplan landade i Abu Dhabi. Planet hade flugit jorden runt enbart drivet av solceller.
Lokalt märks också förändringen. Det uppenbara är att fler överväger att köpa en elbil, eventuellt inspirerade av fordonen som syns på vägarna och garageuppfarterna.
Elbilarnas förutsättningar togs även upp på det senaste kommunfullmäktigemötet i Norrköping. Enligt en undersökning av Tesla Club Sweden är Norrköping landets värsta stad för elbilister. Det ansvariga kommunalrådet Karin Jonsson (C) pekar på ett antal brister i undersökningen men medger att kommunen ligger efter med möjligheterna för att ladda elbilar. Hon frågar sig dock om det verkligen är kommunens roll att sätta upp laddstolpar, speciellt då kommunen inte får ta betalt för elen. Frågan är berättigad.
Ibland finns det en föreställning att kommuner, landsting och staten måste gå in för att driva på en utveckling. I en del fall är det lämpligt, om en eftersträvad utveckling inte kan genomföras utan aktivt statigt eller kommunalt stöd. Men när det gäller elbilarna verkar det gå bra ändå.
Elbilstillverkaren Tesla strävar efter att dominera solenergimarknaden. I ett uppköp som stundvis har beskrivits som ett räddningspaket tar Tesla kontrollen över bolaget Solarcity (Financial Times 23/7). Affären är en del av en spektakulär plan för att ställa om fordonssektorn till att bli helt solcellsdriven. Vägen mot ett energikonglomerat har finansierats av en stor tilltro från marknaden och konsumentinriktade produkter. I jämförelse med flera andra politiskt gynnade miljöbilssatsningar har Tesla förstått värdet av att motivera människor att vilja byta drivmedel och bil. En omställning som Tesla hoppas ska fortsätta med takpannor till hus innehållande solceller.
Teslas plan är inte heller det enda som är spektakulärt. Andra fordonstillverkare lanserar stora satsningar. Audi har tagit fram en bilfjädring som gör att guppiga vägar laddar bilens batteri. På forskningssidan gör bland annat KTH framsteg inom solcellsteknik.
Batterikapaciteten har utvecklats mycket snabbare än vad många trodde för bara några år sedan. Priserna på batterier har också minskat betydligt vilket gör elbilar än mer attraktiva, det dyraste i en elbil är batterierna. Det har gjort den statliga utredningen om en fossiloberoende fordonsflotta, SOU 2013:84, föråldrad efter bara två och ett halvt år, enligt civilingenjörerna Jonas Andersson och Per Ribbing (Ny Teknik 20/6). Det visar hur snabbt förutsättningarna kan ändras och att vägen mot en fossiloberoende fordonsflotta både är krokig samt svår att förutse.
När politikerna försöker att läsa kartan kan det bli fel. Pumplagen som trädde i kraft år 2005 tvingade pumpstationer som sålde bensin och diesel över en viss mängd att även sälja förnyelsebara drivmedel. Elen undantogs. Situationen pekar på problemen när politikerna tar rollen att inte bara skapa goda förutsättningar för miljöbilar generellt utan också välja riktningen.
Norrköpings kommun bör inte sätta upp laddstolpar eller skänka el till ägare av en viss typ av bilar. Däremot bör kommunen vara öppen för att underlätta för uppförandet av laddstolpar, särskilt i centrum där boende kan sakna egna möjligheter till laddning.
Fordonsindustrin omvandlas snabbt som en följd av framstegen inom elbilstekniken. Den teknik som verkar självklar i dag kan vara på väg ut i morgon, en gallring som marknaden sköter bäst utan inblandning.