En chans för Norrköping – om kommunen vill

Vill man ha kärnkraft i Norrköping är det nu man ska slå till.

Marvikens gamla kraftverk har varit politiskt iskallt länge. Men nu blåser vårvindar.

Marvikens gamla kraftverk har varit politiskt iskallt länge. Men nu blåser vårvindar.

Foto: Thomas Möller

Ledare2025-05-08 22:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Nej, det blev aldrig något av Niclas Adlers planer. Varken av skärgårdsstad eller ny kärnkraft på Marvikens gamla kraftverk. Istället har Adlers trassliga affärer i praktiken dödat frågan om kärnkraft i Norrköping.

Nästan.

För nu ska hela rasket säljas på exekutiv auktion av Kronofogden, för att få tillbaka något lite av Adlers obetalda skulder. Till fyndpris dessutom – marknadsvärdet ligger på fem miljoner kronor. Fast hur mycket det blir i slutändan är förstås svårt att sia om. I sammanhanget kan eventuella miljöproblem följa med på köpet, med tanke på möjliga utsläpp av olja som NT tidigare skrivit om.

Och vem vill egentligen köpa ett gammalt urblåst kraftverk?

Tja, varför inte Norrköpings kommun?

I vanliga fall är dylika affärer något som kommuner verkligen inte ska ägna sig åt. Fast nu finns det en chans att faktiskt förverkliga de kärnkraftsplaner som aldrig gick att verkställa under Adlers ägarskap. Det är ju ingen tillfällighet att Sveriges första kärnkraftverk – som aldrig togs i drift – byggdes just vid Marviken. Inklusive en djuphamn. Platsen var väl vald.

Några garantier ges naturligtvis inte, för konkurrensen om placeringsorter är hård. Men vill vi se kärnkraft i Norrköping är det enklaste sannolikt att kommunen hanterar processen. Vid senare tillfälle kan man i så fall sälja eller hyra ut marken.

Men – det finns ett stort men. Nämligen att man självklart inte bör köpa någonting bara för att "det kan vara bra att ha". Det måste finnas planer för exploatering, det vill säga att försöka verkställa kärnkraftsetablering i Norrköping. Huruvida det finns något politiskt intresse för detta inom Kvartetten kan väl möjligen diskuteras. Synd.