Fängslande förslag avslöjar S-märkt hyckleri

Det är svårt att ta den socialdemokratiska rättspolitiken på allvar, även om Carvalho och Ottosson har rätt i sak.

Kan Norrköping bli en fängelsestad igen?

Kan Norrköping bli en fängelsestad igen?

Foto: Magnus Andersson

Ledare2020-09-29 06:05
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Som det går att läsa på nt.se vill de socialdemokratiska riksdagsledamöterna Teresa Carvalho och Mattias Ottosson bygga ett nytt fängelse med hög säkerhetsklassning i Norrköping. Ett utmärkt förslag! Fast kanske inte helt problemfritt.

Ty först och främst måste den eventuella anstaltens exakta placering avgöras. Carvalho och Ottosson kan till exempel tänka sig att bygga på gamla Bråvalla-flottiljens område. Ett förslag väl värt att fundera på, även om frågan också är hur annan verksamhet i området eventuellt påverkas. Hemvärnets intressen måste självklart bevakas, liksom de småföretag som uppstått på gamla Bråvallaområdet.

Det är inte minst viktigt givet debatten om dåligt företagsklimat i Norrköping. Många mindre företagare känner sig lätt överkörda när storstilade kommunala planer ska verkställas.

Däremot är det knappast så att vi behöver frukta högre brottslighet på grund av ett nytt fängelse! Tvärtom innebär ökad bevakning ofta att brottslighet i närområdet stäcks.

Men från vilja till beslut kan steget vara långt, i synnerhet när som nu Kriminalvården är relativt ointresserat av nya anstalter. Man satsar hellre på att bygga ut de fängelser man redan har.

Givet att det finns en politisk vilja till att lägga större resurser på lag och ordning, behövs förvisso också fler anstaltsplatser. Fast regeringen tycks bara agera när oppositionen trycker på. I den meningen kan man hävda att Carvalho och Ottosson genom sina partimedlemskap ägnar sig åt – förvisso omedvetet och oavsiktligt – hyckleri.

Ty samtidigt som regeringen låtsas avisera en hårdare kriminalpolitik skär man till exempel ner resurserna för åklagarämbetet. Med det bisarra argumentet att Åklagarmyndigheten har överskott (ett tillfälligt resultat av pandemin, då kurser ställts in) tvingas myndigheten nu minska sin bemanning för att hålla budget till 2022-23. I en situation där (förhoppningsvis) den polisiära effektiviteten ökar, kommer det alltså att finnas färre anställda som kan väcka åtal mot de kriminella.

I en tid där brottsligheten jämte corona förmodligen är den mest brännande samhällsfrågan – och efter att ha presenterat en rekordexpansiv budget – fortgår alltså den socialdemokratiska nedrustningspolitiken på rättsområdet. En aldrig så vällovligt riksdagsmotion om ett nytt fängelse i Norrköping kan inte förändra den saken.