Först flyktingkris, sedan regeringskris

Efter den senaste tidens panikåtgärder från regeringen tycks det vara en tidsfråga hur länge Miljöpartiet klarar av att sitta i regeringsställning och stå för den politik som drivs.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ledare2015-11-27 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Vice statsminister Åsa Romson (MP) var som noterat märkbart tagen under tisdagens presskonferens när hon och statsminister Stefan Löfven presenterade regeringens senaste krispaket för att hantera flyktingkrisen. Rösten bar sig inte. Under onsdagen gör utbildningsminister Gustaf Fridolin (MP) uttalanden för Ekot där han ”sågar” de tillfälliga uppehållstillstånden som regeringen han sitter med i ska genomföra. Jämför det agerandet exempelvis med hur dåvarande försvarsministern Mikael Odenberg (M) på stående fot lämnade in sin avskedsansökan efter att ha förlorat dragkampen om försvarsbudgeten mot finansminister Anders Borg (M). Eller när Centerpartiets Olof Johansson (på fullaste allvar) lämnade regeringen Bildt efter att beslut fattats om byggande av Öresundsbron. Under torsdagen intervjuas Romson i DN och uppger där bland annat att ”det här är inget bra verktyg” (gällande tillfälliga uppehållstillstånd) men att regeringen inte lyckades hitta något bättre. Politiker med ryggrad och en gnutta patos lämnar in när politiken de kollektivt är ansvariga för passerar deras personliga gräns.

Så gör uppenbarligen inte miljöpartisterna. Uppgifter gör gällande att det förslag som presenterades röstades igenom med en rösts övervikt i riksdagsgruppen. Enskilda och namnkunniga riksdagsledamöter beklagar sig öppet på sociala medier. Man ska minnas att det som presenterades i tisdags ännu inte är beslutat i riksdagen. Centerpartiet håller sin ”öppet för alla-linje” och kommer inte att rösta för, ej heller Vänsterpartiet.

Moderaterna har ytterligare krav på förändringar och den miljöpartistiska riksdagsgruppen är uppenbarligen synnerligen kluven i frågan. Riksdagsvoteringen är således ännu en öppen fråga.

Bedömningen blir att vi står inför en stundande regeringskris. Ungdomsförbundet Grön ungdom har redan sagt att partiet borde lämna regeringssamarbetet. Och kanske vore det också den bästa lösningen. Att regera kostar och Miljöpartiet har visat att det knappast är uppgiften mogen. TV4/Novus presenterade under gårdagen en opinionsundersökning där Alliansen är något större än de rödgröna. Sverigedemokraterna får stöd av 20,7 procent av de tillfrågade. Socialdemokraterna tappar 1,6 procentenheter till 24,4 och ligger således 6,6 procentenheter under valresultatet från 2014. Partiet tappar väljare främst till SD och M. Siffror som tvingat en del av Löfvens företrädare att kasta in handduken. Statsminister Stefan Löfven ser för stunden ut att ha två alternativ. Antingen räddar han Socialdemokraterna genom att hantera flyktingkrisen fullt ut, eller så räddar han regeringen genom att fortsätta göra motsatsen.

Löfven har på egen hand försatt sig i denna oangenäma sits genom sin ovilja att agera i tid.

Läs mer om