Försvarsmakten saknar sina brigader

Vår kanske sämsta försvarsminister någosin, Leni Björklund (S) verkställde glatt slakten på försvaret.

Vår kanske sämsta försvarsminister någosin, Leni Björklund (S) verkställde glatt slakten på försvaret.

Foto: HENRIK MONTGOMERY

Ledare2019-01-08 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

”Vi har kommit en bra bit på väg.” Försvarsminister Peter Hultqvist (S) låter lika trygg och trevlig som vanligt. Men den här gången kan han inte prata bort fiaskot. Försvaret klarar inte att sätta upp en andra brigad nästa år. Det saknas resurser, först och främst till högre löner så att personalförsörjningen garanteras.

Allt detta är illa nog, däremot var det modigt av arméchefen Karl Engelbrektson att ta bladet från munnen och tala klarspråk. Ingen, inte ens Hultqvist, vågar säga emot. Däremot spekuleras det, på ganska lösa grunder, om det taktiskt riktiga bakom Engelbrektsons utspel just nu.

Yrkesofficerare brukar ju vara goda taktiker – men bara ute i fält. Politiskt brukar de däremot vara ganska fyrkantiga. Det är förmodligen på samma sätt denna gång och Försvarshögskolans tidigare rektor Karlis Neretnieks har säkert rätt när han hävdar att det inte finns någon övergripande strategi bakom utspelet. Engelbrektson säger helt enkelt bara som det är.

Hultqvist kan, liksom resten av den avgående (?) regeringen, inte undgå ansvar. Många har påtalat underfinansieringen och emellanåt har försvarsministern utlovat mer, dock utan att precisera sig. Det gör han inte nu heller. Nog klokt – för hans egen del.

En annan sak är att vi inte ser den politiska stormens återverkningar för alla omkullblåsta försvarspolitiska träd i den nära omgivningen. Det är illa i den stund vi inte kan sätta upp en andra brigad nästa år. Men vi glömmer lätt de historiska referenspunkterna.

Som mest fanns det 37 brigader. Så sent som under tidigt 90-tal rymdes 16 brigader inom Försvarsmakten. I försvarsbeslutet 1996 beordrades en nedrustning till 13 brigader och så, fyra år senare, bestämde sig dåvarande statsminister Göran Persson att skrota brigadförsvaret helt och hållet, i den värsta faktiska avrustningen sedan det famösa försvarsbeslutet 1925. Det som plågade oss under andra världskriget och under decennier var en varning om vad riktigt dåliga politiker kan åstadkomma. Ända tills historielösheten fick oss att begå samma misstag och än en gång inbilla oss att den eviga freden var här.

Låt oss ta försvarsbeslutet -96 som riktpunkt för ett realistiskt försvar. Då saknas det alltså inte en, utan tolv brigader.