Glöm inte arbetsrätten

Ju längre krisen varar desto större kommer matchningsproblemen att växa sig.

Foto: Jessica Gow/TT

Ledare2020-03-31 16:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

I kris genomförs reformer som inte är politiskt möjliga annars. Vissa blir tillfälliga, andra blir kvar. Det finns med andra ord skäl att följa vilka beslut som nu fattas. Och vilka som uteblir. Socialdemokraterna hanterar nu en akut kris istället för att genomdriva januariöverenskommelsens arbetsmarknadsreformer, vilka är föga populära i rörelsen. Det finns därför skäl att påminns om att arbetsmarknadspolitiken i högsta grad är aktuell mitt i den brinnande krisen. 

Det må vara sant att denna kris inte är skapad av strukturella fel i ekonomin. Men det betyder inte att problemen saknas. Under lång tid innan krisen var företagens största problem att hitta rätt kompetens. Samtidigt som Sverige har en hög arbetslöshet bland personer som inte har efterfrågad kompetens. ”Enklare jobb” kan vara en dellösning för dem som saknar realistisk möjlighet att höja sin kompetens. Men för att inte hämma företagen och samhällsekonomin behöver de breda lösningarna fokusera på kompetensutveckling, av arbetslösa såväl som arbetstagare, samt en effektivare matchning på arbetsmarknaden.

Nils Karlson och Charlotta Stern, professorer vid forskningsinstitutet Ratio, påtalar på DN debatt (30/3) att det krävs strukturella reformer för att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden. De trycker på behovet av en reformerad arbetsrätt och bättre utbildning som motsvarar arbetslivets behov. Fokus bör ligga på livslångt lärande och förbättrade möjligheter till omställning. 

Att dessa reformer inte genomfördes efter 90-talskrisen är ett historiskt misstag, enligt forskarna. Behoven har funnits sedan dess och den nuvarande krisen kommer ytterligare förstärka behoven av omställning. Inte bara för att många kommer att bli arbetslösa på kort sikt, utan för att krisen permanent kommer förändra efterfrågan på olika marknader. Ju längre krisen varar desto större kommer matchningsproblemen att växa sig. 

Facken vänder sig i regel instinktivt mot liknande förslag på en mer flexibel arbetsmarknad. Det går att beklaga, eftersom en sådan utveckling, i kombination med starka skyddsnät vid arbetslöshet, inte behöver vara negativ för arbetslösa eller arbetstagare. 

Under måndagen presenterade regeringen en historisk förstärkning av a-kassan, som sannolikt lär ligga kvar ett antal år. Här finns nu en möjlighet att fullfölja förändringen med en större flexibilitet för arbetsgivare. 

Krisen kan möjliggöra en bättre fungerande arbetsmarknad. Och samma förändring skulle göra att vi kan ta oss ur krisen snabbare.