”Vi har i Sverige billig el, vi har ren el, vi har säker el, vi har kort sagt den energiförsörjning som alla andra länder skulle vilja ha. Och vårt huvudsakliga bekymmer är hur vi på kortast möjliga tid skall komma ur denna situation.”
Dessa bevingade ord kommer från Percy Barnevik, före detta företagsledare. I kölvattnet av Socialdemokraterna och Miljöpartiets nedmontering av Sveriges kärnkraft och elproduktionskapacitet är de sannerligen träffande, men skrattet fastnar lätt i halsen. Förra vinterns elprischocker kommer nog många ihåg, och snart är risken att dessa priser återvänder – och kanske till och med blir ännu högre. Vill det sig illa, och vintern blir utomordentligt kall, så riskerar sannolikt många att behöva klä sig väldigt varmt även inomhus framöver.
Nästa prischock kan komma redan till hösten, enligt en prognos från energibolaget Bixia (Expressen, 26/7). Värst blir det för Sydsverige, eller elområde 4, där priset ser ut att landa på runt 3,50 kronor per kilowattimme (kWh). Det är alltså gott och väl över förra vinterns priser, som snittade på 1,40 kronor/kWh mellan december och mars. Även om elområde 3, där Norrköping ingår, inte riskerar att träffas lika hårt så vore en prislapp på cirka 2,30 kronor/kWh en dramatisk ökning från den redan historiskt dyra vinter vi just passerat.
Det påstås ofta att de höga elpriserna beror på kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland. Det är givetvis sant, eftersom dessa medfört ett dyrare pris på kol och gas, vilket stora delar av Europa är beroende av. Men Sverige hade inte behövt vara lika exponerad till kontinentens priser som vi nu är, och särskilt så i södra Sverige. Om vi fortfarande hade haft en lika imponerande elproduktion så hade vi varit mer skonade från turbulensen söderut. Det kan alltså lika gärna kallas Anderssonpriser som Putinpriser.
Nu är det med största sannolikhet för sent för att skydda oss från priserna som ser ut att komma. Energiminister Khashayar Farmanbar (S) har inte heller några muntra besked att ge, annat än att regeringen gör ”allt vad de kan” för att säkra mer överföring av el från det fortfarande energirika norr, men att det inte finns någon ”quickfix” för att jämna ut priserna över landet.
Det är antagligen lika bra att börja köpa filtar redan nu, och sedan sätta hoppet till att vintern blir mild. Annars är frågan hur våra hushåll kommer hantera en sådan prischock utöver inflationen, räntehöjningarna och alla andra kostnadsökningar som duggat tätt efter varandra den senaste tiden. Svaret är antagligen: det blir svårt.