I statsministerns skugga

Foto: Pernilla Wahlman / TT

Ledare2017-02-09 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

I veckan inledde statsminister Stefan Löfven (S) sin Sverigeturné, där fokus ligger på mindre orter i Sverige. Han började med att besöka pappersbruket Lessebo Paper i Småland.

Att statsministerns socialdemokratiska parti kommer att behöva kämpa hårt för att vinna väljare i landsbygden råder det ingen tvekan om. I sitt jultal talade Löfven sig varm om hans avsikt att ena stad och land, bland annat genom utbyggt bredband och statlig service till alla. Det är ett gott initiativ, men det krävs handling bakom orden. En levande landsbygd behöver så mycket mer än ett fungerande bredband.

För att vinna väljare räcker det inte längre att statsministern behagar visa upp sig; ett besök från statsministern är ingenting värt om regeringen utformar en politik som dagligen gör livet svårare i glesbygden.

Det kommer inte att spela någon roll hur varm statsministern talar sig om landsbygden – den politik hans regering bedriver talar sitt tydliga språk. Vackra ord hjälper inte den ansträngda ekonomiska situation många på landsbygden lever under.

Socialdemokraterna har gett Miljöpartiet och Vänsterpartiet ett helt orimligt inflytande över den svenska regeringspolitiken. Listan på skadliga reformer för landsbygden kan göras hur lång som helst.

För att bara nämna några exempel har regeringen försämrat ROT-avdraget – vilket gör det dyrare att anlita hantverkare – och använt pengarna till att subventionera bostadsbyggande i storstäderna. Regeringen har också planer på att införa en kilometerskatt, vilket är en straffskatt på lastbilstrafik. Regeringen har backat från förslaget om 24 kronor milen i skatt till 10-12 kronor, men det skulle oavsett belopp innebära en närmast katastrofal kostnadsökning för transportberoende verksamheter på landsbygden – verksamheter som redan i dag har små ekonomiska marginaler. Som om inte den årliga skattehöjningen på drivmedel vore nog.

Regeringen har också för avsikt att införa en flygskatt, vilket skulle låsa in landsbygden ytterligare. Det slår hårt mot småföretagare som är beroende av tjänsteresor, utan några minskningar av koldioxidutsläppen. Som om inte detta vore nog vill regeringen också höja skatten på konstgödsel ytterligare.

Skatter, skatter och åter skatter för landsbygden. Til syvende og sidst spelar det ingen roll hur ofta statsministern besöker landsbygden eller hur många statliga myndighetsjobb som utlokaliseras. Om Sverige också i framtiden ska kunna ha en levande glesbygd krävs det att man skapar goda förutsättningar. En grundläggande förutsättning är att det ska vara ekonomiskt hållbart att starta ett liv på landsbygden. Annars kommer den att sakta dö ut. Precis det motsatta gör statsministern samtidigt som han beger sig på turné för att blidka de drabbade väljarna.