Ibland måste man leva på hoppet, inte minst om man är miljöpartist. Så när det började blåsa på kontinenten kunde alla gröna glädja sig åt lägre elpriser i södra Sverige, om än aldrig så tillfälligt. Det påvisar om inte annat att den sammanlänkade europeiska energimarknaden har sina fördelar.
Fast miljöpartister talar nog hellre om vindkraftens förtjänster. När det blåser.
Vindkraften kan aldrig bli mer än ett komplement till annan, tryggare energiproduktion som kärnkraft eller vattenkraft. Det ena utesluter dock inte det andra. På DN Debatt påpekar följaktligen Jacob Wallenberg och Jan-Olof Jacke, ordförande respektive vd för Svenskt Näringsliv, att det krävs en balanserad utbyggnad.
Det måste bli enklare och gå snabbare att bygga ut vindkraften. Det kan nog de flesta hålla med honom, även om inställningen till vindkraft är lite ljummen till höger i svensk politik. Vindkraften kommer att byggas ut – oavsett vilken regering vi får efter valet.
Med kärnkraft och vattenkraft förhåller det sig emellertid lite annorlunda. Vattenkraften är bortglömd i debatten, men Wallenberg och Jacke påminner oss om den totala miljöprövning av all vattenkraft som inleddes vid årsskiftet och nu riskeras i synnerhet många äldre kraftverk. Ett problem för de flesta partier, som inser det vansinniga att riskera ytterligare energibortfall. Fast inte MP. De gröna kommer naturligtvis inte gå med på att prövningen avbryts och kriterierna för densamma förändras. Att "återställa" naturen är ju ett fundament i partiets politik.
Än tydligare är den rigida attityden till kärnkraften. Det är helt enkelt omöjligt att tänka sig Miljöpartiet om att tolerera beslut om utbyggd kärnkraft. En regering som fattar beslut i den riktningen kommer aldrig att få De grönas stöd.
Det vet Magdalena Andersson. Därför är den försiktiga omsvängningen i förhållande till kärnkraften från socialdemokratiskt håll något av en potemkinkuliss. Nog för att Socialdemokraterna skulle kunna tänka sig ny atomkraft, men aldrig att riskera stödet från MP – och därmed regeringsmakten.
Lite av det ovanstående behöver få några omedelbara konsekvenser i absolut närtid. Att bygga nya kärnkraftverk tar ju sin tid, även om Svenskt Näringsliv har en realistisk förhoppning om nya reaktorer till 2030. Problemet är emellertid att de politiska besluten måste fattas nu.
Med en regering beroende av Miljöpartiets stöd kommer inte några nya beslut om kärnkraften att fattas nästa mandatperiod heller och stora delar av existerande vattenkraft riskerar successivt att skrotas ut. Därför har det stor energipolitisk betydelse vilket regeringsalternativ som vinner valet.