Det är inte var dag ambassadörer från nitton europeiska länder – de flesta EU-medlemmar – besöker Norrköping. Fast besöket kantades initialt av problem. Dels blev det ju inget besök på Eon ute på Händelö, inte medan det fortfarande brann i flishögarna. Dels hade förstås de deltagande ambassadörerna från EU-stater kunnat framträda med helt annan tyngd, i den stund unionen kunnat enas om en gemensam politik gentemot Alexander Lukasjenkos diktatur i Belarus. Men man var inte överens. På ett nästan samtidigt Brysselmöte kunde utrikesministrarna inte enas om sanktioner på grund av Cyperns obstruktion.
Händelöbranden var i sammanhanget förstås ett långt mindre problem! Men i sig illustrerar det på mikronivå hur EU ofta tvingas improvisera – och att slutresultatet kan bli riktigt bra ändå. Besöket på Eon fick nu flyttas till Visualiseringscenter och NT:s ledarredaktion fick chansen att diskutera med ett par av deltagarna i Norrköping.
Litauens ambassadör Donatas Butkus var förstås besviken på att EU ännu inte lyckats ena sig om sanktioner mot regimen i Belarus. Men han var inte förvånad över utvecklingen och Rysslands agerande. På en fråga om litauerna räds negativa ryska reaktioner då inget europeiskt land likt Litauen ställt sig på de belarusiska demokraternas sida, svarad Butkus lugnt att man är van, att man varit med om liknande situationer efter Rysslands tidigare agerande gentemot Georgien och Ukraina.
Balter låter sig inte skrämmas! Förmodligen inte tyskar heller, men som sittande ordförandeland för EU tvingas Berlin ständigt försöka hitta fungerande kompromisser mellan medlemmarna. Tysklands ambassadör – dr Anna Prinz – vill därför inte gå med på att det kanske vore bättre för Tyskland att agera på egen hand i fallet Belarus: "Vi tror att det är just nu som det behövs ett gemensamt agerande".
På motsvarande sätt menar Prinz att Tyskland vid framförhandlandet av återhämtningspaketet efter pandemin, inte bara kunde ta egna hänsyn utan måste agera för hela unionens bästa som ordförandeland. Sverige bråkade som bekant en del om paketet, men Prinz hävdar att relationen mellan Berlin och Stockholm är fortsatt god. Det ekonomiska samarbetet fortgår, inte minst vad gäller förutsättningarna för en grönare ekonomi.
Strax är ambassadörerna redan på väg till Linköping, men vissa faktorer förblir bestående. En är att Tyskland är ett oerhört viktigt samarbetsland för Sverige, en annan att de nordiska länderna sannolikt skulle ha mycket att vinna på ökad samverkan med baltstaterna i så många frågor som möjligt. Vår samlade styrka lär bli mer än liten.