Under måndagen börjar FN:s migrationstoppmöte. Att mötet hålls i New York gör att en jämförelse som hörts tidigare i den svenska migrationsdebatten upprepas – den mellan dagens migrationskris och emigrationen från Sverige till Amerika.
Liknelsen är stark och kan göra det enklare att sätta sig in i vissa av dagens migranters situation, något som är lite motsägelsefullt givet att de bor på asylboenden över hela landet här och nu.
Troligen beror det på att många fortfarande känner en koppling till dåtidens emigranter eller har en litterär referens i Vilhelm Mobergs Utvandrarserien. Att känna till en emigrant är också lätt när det var 70 000 personer bara från Östergötland som gjorde resan över Atlanten.
Men att likna utvandringen från Sverige till Nordamerika med dagens migrationskris leder tanken fel. Förutsättningarna är annorlunda. När dåtidens emigranter anlände till New York möttes de inte av en välfärdsstat utan av läkarundersökningar. Var inte hälsan god skickades de tillbaka. En femtedel av personerna kvarhölls för vidare undersökningar och två procent fick aldrig sätta sin fot i USA, skriver Barometern OT:s politiske chefredaktör Martin Tunström (21/12 2015).
Utvandringen från Sverige som ledde till att många människor etablerade sig framgångsrikt i Amerika kan bidra med lärdomar som behövs i dag. Historien kan lära oss mycket, förutsatt att komplexiteten och nyanserna inte tvättas bort för att passa dagens problem.