Kungarike för byråkrater

EU kan beskyllas för en hel del krångel och märkliga beslut. Men när EU gör rätt i snusfrågan finns en lång rad svenska byråkrater som tjänstvilligt rör till det.

Snuspolitik är krångligt.

Snuspolitik är krångligt.

Foto: BERTIL ERICSON

Ledare2015-02-06 04:49
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Förhållande mellan svenska snusare, och tillverkare, och EU är en lång och speciell historia. Nej-sidan hävdade att snuset skulle förbjudas och dekalen ”EG, inte utan min prilla” blev det sannolikt mest spridda klistermärket under 90-talet. Sverige fick till sist ett permanent undantag i utbyte mot att vi inte skulle exportera vårt unika bruk av snusprillor. Ändå seglar frågan upp lite då och då när EU ska se över sina tobaksdirektiv. Snabbt produceras löpsedlar om att EU åter är ute efter att förbjuda snuset.

Visst finns det alltid skäl för Sverige, och andra länder som nyttjar snus, att vara observanta på vilken lagstiftning som är på gång i Bryssel. Samtidigt finns det ingen absolut vilja att förbjuda något så traditionsbundet som svenskt snus från EU:s sida. Undantaget gäller fortfarande och dugliga svenska parlamentariker i Europaparlamentet vakar över detta.

Detta innebär dock tyvärr inte att snusets vardag är opåverkad. Så sent som vid årsskiftet genomfördes den skattehöjning som i dag gör snuset dyrare än cigaretter. Trots att hälsoeffekterna skiljer sig radikalt mellan de båda tobaksprodukterna. Snus är helt enkelt en tacksam skattebas för staten. Hälsan är irrelevant på finansdepartementet.

EU:s senaste tobaksdirektiv skall omsättas i svensk lag och i veckan framkom att Tobaksdirektivutredningen förslår regeringen att inlemma direktivet om att smak och doft inte får marknadsföras på förpackningen. Udden är ursprungligen riktad mot cigarrettillverkare som försöker locka nya rökare med exotiska smaker, men juristerna i utredningen övertolkade detta förslag och kom således fram till att även snus som är smaksatt (vilket nästan alla snus är i någon form) inte ska få berätta detta på förpackningen. I praktiken ett förbud mot en innehållsförteckning. Märkligt är bara förordet. Snus räknas som livsmedel och på sådana ska det finnas en innehållsdeklaration även om det handlar om snus.

Förhoppningsvis rättar regeringen till Tobaksdirektivutredningen innan den rullar vidare i beslutsprocessen. Såväl moderater, Christoffer Fjellner, och miljöpartister, Carl Schlyter, har påpekat att EU-kommissionen inte lär dra Sverige inför domstol om vi innehållsdeklarerar vårt snus. Problemet ligger i hanteringen, även om själva grundbeslutet borde varit tydligare.

Svenskt snus lär fortsätta sin bullriga resa tillsammans med EU även framdeles. Samtidigt som ansvariga politiker och andra beslutsfattare gärna skyller på EU finns det som i det här fallet skäl att även rikta en del av kritiken mot den egna hanteringen.

Läs mer om