Lämna inte utsatta unga åt sig själva

Många unga, fler än vuxna, lever i kontrollerande och våldsamma relationer. Det är ett problem som måste belysas mer.

(Bilden är arrangerad.)

(Bilden är arrangerad.)

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2020-07-15 05:20
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Anta att du har en dotter, en ung kvinna runt 20-årsåldern. Anta vidare att hon har tre jämnåriga väninnor. Alla är de i ett förhållande med varsin ung man. Statistiskt kommer en av de fyra antingen att vara eller ha varit utsatt för våld av sin partner.

Det finns ett underskott av forskning vad gäller våld i ungas parrelationer. Men sedan i fjol finns den nationella stöd- och kunskapsplattformen ungarelationer.se som drivs av stiftelsen 1000 möjligheter. I samband med årsdagen av lanseringen presenterades i våras en rapport som samlar den kunskap som upparbetats under det första året. Det är skrämmande läsning.

I en kortanalys från Brå uppgav var fjärde ung kvinna mellan 16-24 år att de utsatts för våld av en nuvarande eller tidigare partner. Bland unga män i samma åldrar var det 14 procent.

Göteborgs-Posten har nyligen tagit upp detta i en läsvärd artikelserie där bland andra tidigare Army of lovers-sångerskan Dominika Peczynski berättar om hur hon som 17-åring var nära att bli mördad av sin pojkvän. Det är starka berättelser som förtjänar att läsas.

Våldsamma, kontrollerande personer är synnerligen manipulativa och skickliga på att få sina offer att stanna i relationen med dem. Unga saknar därtill den livserfarenhet som med säkerhet gör att man vet att ett beteende inte bara inte är normalt utan att det är oacceptabelt.

Det är inte ovanligt att unga inte förstår att de faktiskt utsätts för brott. Många tror att man kanske faktiskt måste stå ut med att varje dag få höra att man är värdelös eller en hora, att bli slagen i magen av sin pojkvän när ingen ser i skolan eller att tvingas att ha sex mot sin vilja.

Utsatta unga ser ofta att vuxna kanske inte ser direkt vad som pågår men att de anar, och ändå gör de ingenting. Och hur ska de då kunna förstå att de har rätt att inte utsättas för den behandlingen? 

Äldre vuxna måste ta sina misstankar om våld och oegentligheter i ungas relationer på ett större allvar. Det är vår skyldighet. Få situationer kan väl vara svårare än att ha ett barn, säg en ung man, och se tecken på att han är våldsam mot sin flickvän. För båda de ungas skull måste man dock ta denna misstanke på allvar och inte skaka av sig den i tron att man skyddar sitt barn. Det gör man inte. I stället dömer man vederbörande till ett liv som gärningsman. Det är inte ett gott liv.

Våga höja rösten om du är orolig. Och prata om våld mellan unga hemma och med andra vuxna. I förlängningen kan det rädda liv.