Larmen om insektsdöd är överdrivna

Mätningar visar att insekterna inte minskar i antal, de kan till och med öka.

Det är bra att domedagsprofetiorna om en pågående insektsdöd ifrågasätts.

Det är bra att domedagsprofetiorna om en pågående insektsdöd ifrågasätts.

Foto: Michael Sohn

Ledare2024-07-18 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Under 35 år har forskare från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fångat och räknat insekter på fyra platser i Sverige – Alnarp, Ultuna, Lanna och Sunderbyn. Både total mängd biomassa och antal individer har räknats. ”Totalt sett rör det sig om över två miljoner över hela tidsperioden” säger Mattias Jonsson, forskare vid SLU (TT 13/7).

För att se hur de olika arterna klarar sig har fångsterna delats in i 31 olika taxonomiska grupper.  ”Resultatet är ganska tydligt. Vi kan inte se någon minskning över lag. På en plats – Alnarp i Skåne – har insekterna till och med ökat”, säger Jonsson.

Givet att jordbruket ofta anklagats för att orsaka massdöd av insekter och att Alnarp ligger i ett av landets mest intensivt brukade odlingsdistrikt, är resultatet intressant.

Det blev lite chockartat på den sida av debatten som under många år försökt sälja in bilden av att insekterna minskar. Vissa låtsades som att det regnade och att de inte hört talas om studien, andra uppmanade till att en försiktig tolkning av resultaten och att inte dra generella slutsatser av en ensam studie.

Det är rätt att forskning alltid bör värderas med eftertänksamhet. Men vädjan ekar tom när den kommer från den sida som systematiskt vantolkat studie efter studie för att kunna larma om att insekterna minskar.

Titta bara på de studier som oftast anförts som underlag för att jordbruk tar hårt på insekterna. En tysk sådan från 2017 påstås visa att biomassan minskat med nästan 80 procent (Hallman et al). Men eftersom mätpunkterna varierar stort mellan åren går resultaten inte att belägga. Dessutom utfördes mätningarna i naturreservat och andra skyddade områden, inte på jordbruksmark.

Två år senare kom en annan tysk studie med liknande resultat (Seibold et al). En granskning visade emellertid att fyra av fem minskningar inte var signifikanta och att de mest extrema nedgångarna beror på mätfel (Daskalova et al).

En metastudie från år 2019 hävdas visa att bin minskar av växtskyddsmedel när den listar förlust av habitat som större hot (Sanchez-Bayo et al). Den exkluderar dessutom alla mätningar som visar annat än minskade insektsbestånd. Och så här fortsätter det.

Betyder detta att allt är så bra det kan vara med alla insekter? Sannolikt nej. Det betyder inte heller att vi inte kan göra mer för insekterna. Däremot visar det hur svårt det är att lita på människor som säljer domedagsprofetior, och för vilka det är större kris att världen inte går under än om den verkligen gjort det.