(M)axtak för elräkningar kan rädda flera hushåll

Moderaternas förslag för elpriserna kan ge flera hushåll ekonomiskt andrum. Men systemet är så bräckligt att det kan gå illa ändå.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterar Moderaternas nya energipolitik.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson presenterar Moderaternas nya energipolitik.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Ledare2022-08-10 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Det är ett politiskt misslyckande som lett till vinterns höga elpriser och politiken bör därför kompensera de som nu får det svårt till följd av detta misslyckande. M:s nya förslag om ett maxtak för elräkningen är därför såväl behövligt som rätt.

Förslaget tar inspiration från Norge, där regeringen förra året kompenserade hushållen när elpriset gick över en särskild prispunkt. Elisabeth Svantesson (M) gav som exempel att staten skulle kunna stå för 75 procent av kostnaden när elpriset går över 1 krona per kilowattimme, vilket ger en aning om hur omfattande detta stöd kan bli.

I Norrköping är det inte omöjligt att priserna rör sig närmare 3kr/kWh. För att ge ett hum om hur högt ett sådant pris är så kan man påminna om att förra vintern låg snittpriset på cirka 1.40kr/kWh, och bara det slog hårt i mångas plånböcker. Nu finns det alltså en risk att det priset kan dubbleras till i år. Vad för konsekvenser ett sådant elpris får för Medelsvensson behöver man inte spekulera om.

Moderaternas förslag beräknas kosta staten 15 miljarder kronor för tre månader. Pengarna ska tas från biståndet och från klimatklivet, och även genom ökad vinst från Vattenfall. Därtill vill partiet också avskaffa kraftvärmeskatten och utöka det gröna skatteavdraget till privatpersoner som gör investeringar för att minska sin elkonsumtion, såsom att installera solceller.

Allt detta är utmärkt. Men i slutändan kan dessa förslag jämföras med skadereduktion. Problemet är att skadan är i sådana proportioner att elen kanske slås ut helt. Svenska kraftnät varnar för potentiell elbrist till den grad att vi kan tvingas till manuell frånkoppling av delar av elnätet för att rädda kraftsystemet som sådant. 

Alltså: även om vi skulle skyddas från en alldeles för saftig elräkning så kan det bli så illa att vissa står utan el överhuvudtaget. Och att subventionera elkonsumtion kan alltså förvärra problemet i det hänseendet, eftersom det kommer leda till större påfrestning på ett redan skört system.

Med det sagt så är det är tydligt att hushållen mycket sannolikt kommer behöva stöd för att ta sig igenom vintern. Men vi måste vara medvetna om hur prekär situationen faktiskt är, och hur stor skada kärnkraftsnedläggningen medfört. 

Att skadereducera är det enda som finns att göra i år, men efter valet måste ett krafttag tas för att återuppbygga Sveriges elproduktion. Vi förtjänar bättre än att tvingas välja mellan enorma elpriser och elbrist.