Med full fart in i kaklet

Migrationsverkets personal bränner ljuset i båda ändar samtidigt som den högst politiska ledningen drar benen efter sig.

Inrikesminister Ygeman inspekterar.

Inrikesminister Ygeman inspekterar.

Foto: Stig-Åke Jönsson/TT

Ledare2015-11-25 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Som NT kunde rapportera under tisdagen råder det en synnerligen hård arbetsbelastning på Migrationsverket i Norrköping. Kanske inte direkt förvånande med tanke på hur läget i landet ser ut. Ändå är det oroande läsning om 22-timmars arbetsskift, full bemanning under julhelgerna och obefintlig tid för återhämtning. Huvudskyddsombudet har slagit larm för länge sedan om orimliga arbetsförhållanden men inget eller lite har gjorts och situationen har förvärrats under hösten. Arbetsmiljöverket är inkopplat och ser över möjligheterna för ett föreläggande eller förbud.

Att läget är allvarligt vet vi sedan länge. Ankomsttakten har mattats av, men bara på marginalen, sedan gränskontroller infördes. Samtidigt rapporteras om hur asylsökanden tvingats sova utomhus nu när vintern är i antågande. Under måndagen började Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, resa tältläger på Revingeheds skjutfält i Skåne (SR 23/11). Tältlägret ska ge 200 sovplatser i första skedet och eventuellt 375 i slutändan om bygglovsplanerna går igenom. Den senaste sjudagarsperioden ankom strax under 9000 asylsökande till Sverige. Såväl Migrationsverket som kommuner och länsstyrelser har larmat om att gränsen för vad de kan hantera är nådd.

Enligt uppgifter i Dagens Nyheter förbereder regeringen ett nytt migrationspolitiskt paket. Miljöpartiet, som på något sätt är statsminister Stefan Löfvens gordiska knut, uppges ha gett språkrören mandat att delta så länge internationella regler efterlevs. Exakt vad som finns i paketet, som också ska förankras hos de borgerliga partierna, är ännu något oklart. Mer identitetskontroller påstås finnas med, liksom stramare regler för anhöriginvandring och tidigareläggning av temporära uppehållstillstånd. Dessutom finns en del förlag på integrationsområdet.

Även om det sker långsamt, reaktivt och sannolikt även är allt för klena åtgärder är det ett fall framåt att regeringen faktiskt försöker hantera frågan. Allt för länge hette det att allt var lugnt och att Sverige klarade precis vad som helst. Dessutom hävdades att en stor mängd asylsökande skulle vara räddningen för svensk ekonomi och samhälle. Att det finns fördelar av migration är helt riktigt. Sverige har under ett antal decennier varit osedvanligt uselt på att ta del av dessa fördelar.

Främst på grund av dålig integrationspolitik, en rigid arbetsmarknad och bostadsmarknad. Detta i kombination med en missriktad och naiv vilja att ”omhänderta” fullt kapabla personer under flera år innan de ens får chansen att integreras har gett den utanförskapssituation vi ser i dag. När detta har påpekats tidigare har det ofta avvisats som främlingsfientlighet.

Regeringen har fumlat allt för länge inför den stora utmaning vi nu står mer eller mindre nakna framför. De politiker som har fört oss in i krisen försöker nu samla sig för att föra oss ur den.

Den som kan sin historia har skäl att vara orolig.

Läs mer om