Brottförebyggande rådet, Brå, har nyligen publicerat en genomgång av polisanmälda brott mot barn i grundskoleåldern mellan åren 2018 och 2020. Totalt omfattar statistiken 119 697 anmälda brott mot 74 007 barn.
Grovt sammanfattat är yngre barn mer utsatta i hemmet än vad de äldre är. Det finns undantag. Framför alltför flickor som växer upp i hederskultur där hemmet förefaller att aldrig bli helt säkert. Äldre barn är mer utsatta i skolan och i det offentliga rummet än de yngre är. Flickor anmäler mer brott på nätet, både kränkningar och sexuella inviter, medan pojkar blir mer misshandlade.
Brotten mot de äldre barnen och mot pojkar innefattar i högre grad allvarligt våld jämfört med brott mot flickor och yngre barn. En dryg tiondel av brottshändelserna har innefattat någon form av vapen eller tillhygge. Hot och våld är vanligare i socioekonomiskt utsatta områden, medan rån är vanligast i områden med goda förhållanden.
Det är värt att påpeka att Corona under stora delar av 2020 minskade mängden kontakter med andra människor, vilket bör ha påverkat antalet anmälningar när det gäller främst brott i skolan och det offentliga rummet. Andelen niondeklassare som under 2021 uppgav sig ha blivit utsatta för stöld, misshandel, hot, rån eller sexualbrott var den lägsta sedan år 2015. Likväl är denna siffra horribla 45 procent.
Det borde därför inte förvåna att unga tar stark ställning för lag och ordning. Hos både förstagångsväljare och i skolvalet var Moderaterna störst och högerpartierna hade en stabil majoritet.
Denna oro och önskan om mer ordning förtjänar att tas på allvar. Men tyvärr håller alla inte med. Ett av de värsta övertrampen står Dala-Demokratens ledarsida för som kallade de ungdomar som röstat höger för ”svensk Hitlerjugend”.
Det är förvisso naturligt att vänstersidan förminskar ungdomarnas upplevelser och berättelser. Vänstern saknar lösningar så om även nästa val handlar om lag och ordning blir en röd valvinst svår. Men istället för att skaffa sig en rimlig politik försöker vänstersidan kasta de unga under bussen.
Även om det är bekymmersamt att otryggheten påverkar ungdomars liv i så hög utsträckning, väcker deras högersväng hopp. Den visar på anständiga ideal och stor omtanke om utsatta. Det är tydligt att de vill se en förbättring.
Högersvängen antyder också att ungdomen har rimliga krav på staten. Nämligen att leverera ordning och säkerhet. Förhoppningsvis kan vi börja se fram emot en mer konstruktiv samhällsdebatt. För dagens situation kan inte fortsätta.