Vi får inte vänja oss vid övervakning och visitationer

Det är bra att polis ges möjligheter att kroppsvisitera även utan brottsmisstanke. Fast vi bör se det som ett nödvändigt ont.

Visitationer bör genomföras med försiktighet. (Arkivbild utan direkt sammanhang med artikeln.)

Visitationer bör genomföras med försiktighet. (Arkivbild utan direkt sammanhang med artikeln.)

Foto: Drago Prvulovic / TT

Ledare2024-01-23 16:30
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Senare i år kommer polisen i Norrköping och resten av Sverige att tillfälligt kunna införa så kallade säkerhetszoner. Inom desamma kommer polisen att kunna genomföra visitering av personer även utan direkt brottsmisstanke. Det är ett bra förslag, som framgångsrikt redan prövats i Danmark.

Under remissbehandlingen valde Norrköpings kommun att ställa sig positiv till förslaget och kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) har helt rätt som påpekar att staden drabbats av en våldsvåg. Då måste nya och kanske drastiska metoder också prövas.

Alla är emellertid inte lika hänförda. Vänsterpartiet säger liksom tidigare nej och gruppledaren i Norrköpings fullmäktige Nicklas Lundström påpekar att "det är knappast de unga i Lindö som blir kroppsvisiterade". Nej, kanske inte – och kan det möjligen bero på att brottsligheten råkar vara lite lägre i Lindö? På samma sätt skulle man ju kunna hävda att äldre inte lär bli visiterade lika ofta som yngre och kvinnor mindre ofta än män.

Ack – vilken diskriminering!

Men. Det finns likväl anledning att lyssna på Lundström. För i en tid när behovet att repressiva åtgärder påkallas finns det också risk för att pendeln svänger för långt.

Sålunda har exempelvis vår inställning till kameraövervakning liberaliserats betydligt, där det senaste exemplet är förslaget om hastighetsövervakning också mellan fartkamerorna på våra vägar. Relativt billigt, förmodligen effektivt och inget att frukta för den som har rent mjöl i påsen eller hur? Fast också en ökad kontinuerlig övervakning av medborgarna, precis som en alltför slentrianmässig användning av övervakningskameror riskerar att leda till.

Kroppsvisitationer kan verkligen upplevas kränkande för den som inte begått något brottsligt. Risken för polisiärt missbruk torde i praktiken visserligen vara litet, men det ligger ändå någon sanning i att varna för en kontraproduktiv utveckling. I klartext riskerar förtroendet för polisen i brottsutsatta – och ofta invandrartäta – områden att minska ytterligare.

Eller inte. För det är ofta i just dessa områden som polisens närvaro behövs som mest och kraven från såväl boende som näringsidkare med flera på tuffare tag är som starkast. Stoppa buset, sade man förr. Buset är i dag mycket mer än just det, ofta handlar det om grov och gängrelaterad brottslighet.

Förhoppningsvis kan, restriktivt använda, säkerhetszoner bidra till minskad kriminalitet. Då kan vi också börja fundera på deras avskaffande.