2005 blåste orkanen Gudrun in över Sverige, hundratusentals hushåll blev strömlösa och skog för miljarder blåste ner. Samma år drabbades New Orleans av orkanen Katrina och Göran Persson var statsminister. I det lilla perspektivet ansöktes det om många bygglov i Sverige 2005 och medan de stora händelserna nu ligger ett decennium bakom oss är vissa bygglovsärenden fortfarande inte avgjorda. För med alla möjligheter att överklaga kan den som ville bygga nytt 2005 fortfarande stå och vänta på sitt bygglov 2015.
När bokslutet skrivs för 2015 kommer den stora frågan vara den havererade flyktingmottagningen. Om tio år kommer vi fortfarande leva med följderna av den nu pågående flyktingkrisen. Men krisen ställer också krav här och nu. Främst gäller det på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Det har byggts på tok för lite under decennier. Det har lett till att omkring 300 000 unga vuxna mellan 20 och 27 år i dag står utan egen bostad. På DN-debatt skrev bostadsminister Mehmet Kaplan i våras att den akuta bostadsbristen försatt Sverige i ett ”exceptionellt läge” och att det är unga, studenter och invandrare som drabbas hårdast. Sedan kom höstens flyktingvåg och den akuta krisen blev än så mycket mer akut. I detta läge har bostadsminister Mehmet Kaplan lyst med sin frånvaro.
Som en del i att öka konkurrensen på bostadsmarknaden beställde Alliansregeringen en utredning som i går överlämnades till den osynlige bostadsministern.
Utredningen visar på problem med stora kommunala skillnader och oberäkneliga, långa hanläggningstider. Problemen drabbar främst mindre byggföretag. Ett konkret förslag i utredningen är att regeringen ska ta initiativ till ett ”typgodkänt flerbostadshus” som ska kunna byggas över hela landet och tas fram tillsammans med kommunerna och byggbranschen.
Ett sådant typhus skulle säkert kunna fylla en funktion. Men Mehmet Kaplan kommer behöva genomföra betydligt kraftfullare åtgärder för att komma till rätta med den svenska bostadskrisen. Den första åtgärden måste vara att ta i tu med de absurt långa handläggningstiderna. Möjligheten att överklaga bygglov måste begränsas och det måste sättas en blåslampa under ändalykten på kommunerna. Sedan måste hyrorna för hyresrätter marknadsanpassas. Det nuvarande systemet med brukshyror snedvrider hela marknaden och förhindrar byggande av hyresrätter i de områden där människor vill bo.
Vi får se vilka (om några) slutsatser bostadsminister Kaplan drar av gårdagens utredning. Man ska inte ha för höga förhoppningar på avregleringar och kortade handläggningstider. När Kaplan i våras skrev på DN-debatt var hans recept mot bostadsbristen att ”staten måste ta ekonomiskt ansvar för bostadsbyggandet”. Det receptet hjälpte varken 1995 eller 2005. Det kommer inte hjälpa 2015 eller 2025.