Norrköping behöver en realistisk trafikpolitik

Det måste bli lättare att ta sig runt och genom staden. Också med bil.

Mer än snökaos väntar Norrköping.

Mer än snökaos väntar Norrköping.

Foto: Rikard W Larsson

Ledare2021-01-14 05:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Så var det dags igen. Som det går att läsa på nt.se ska spåren längs Nygatan i Norrköping bytas ut och i samband med det kommer en arkeologisk undersökning att genomföras. Trafikstörningarna kommer att vara i ett halvår.

Och inte fel i det! Det vill säga, det är bra att underhållet fungerar, vilket innebär spårbyten med jämna underhåll. Likaså är det självklart rätt med en arkeologisk undersökning, som i bästa fall kan leda till nytt ljus över Norrköpings historia. Nygatan går jäms med den ungefärliga stadsgränsen fram till slutet av 1800-talet.

Ändå kan man misstänka att många Norrköpingsbor suckar. Inte nu igen! Staden tycks ständigt utsatt för rekonstruktion, som innebär avstängda gator, trafikkaos och mer eller mindre krångliga omvägar. I området har som bekant Södra Promenaden också renoverats.

Det är ju tur att allt inte genomförs samtidigt, i synnerhet som spårvägstrafiken längs Nygatan nu ska ersättas med bussar – som får ta omvägen via just Södra Promenaden. En gata som emellanåt kan bli ganska igenkorkad redan i dag. Det lär inte bli lättare i vår.

Man kan visserligen hävda att korttidsplaneringen fungerar bra. I det nu aktuella fallet stängs följaktligen inte hela Nygatan av samtidigt. Fast det kan bli stora störningar ändå, för trafikanter av alla slag. Det beror delvis på långtidsplaneringen.

Med det avses de ständiga försöken att bryta sönder Norrköpings alltsedan 1700-talet logiska rutnät i enkelriktade eller avstängda gator, ofta kombinerat med olika farthinder och emellanåt svårigheter att parkera längs gatorna. När trafiken som nu måste omdirigeras försvinner ju inte alla andra hinder och slutresultat blir proppar och felkörningar, kort sagt röra.

Just nu är det riktigt besvärligt, då vi på grund av smittrisken bör belasta kollektivtrafiken så lite som möjligt – samtidigt som vintervädret gör det riktigt besvärligt att ta cykeln.

60-talsidealet, med städer ombyggda för att passa till bilism enligt amerikansk modell, är inget att sträva efter. Likaså har det tidigare funnits goda miljöskäl att försöka minska stadsbilismen. Men i takt med elektrifieringen är det allt mindre relevanta argument.

Honnörsordet bör vara balans. Röran som uppstår i samband med i grunden normalt underhåll eller ombyggnationer, påvisar att det just nu råder trafikpolitisk obalans i Norrköping.