Östgötaskolor med många problem

Det går uselt för skolorna i Östergötland. Frågan är varför.

Foto: JESSICA GOW / TT

Ledare2015-09-10 04:00
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

”Det är inget kul. Det skulle vara löjligt att säga något annat” hävdar kommunalrådet Olle Johansson (S) i Norrköping i årets kanske största lokala underdrift. Johansson har åtminstone vett att inte ifrågasätta den undersökning som gjort honom upprörd, nämligen rankningen genomförd av Lärarnas riksförbund (LR). Det är första gången LR genomfört en dylik rankning av situationen för skolorna i Sveriges alla 290 kommuner. Dyster läsning – för fler än Johansson.

Norrköping belägger en kort sagt urusel 256:e plats. Fullt i klass med de svaga resultat kommunen brukar prestera i Svenskt näringslivs rankning av företagsklimatet.

Om det är någon tröst är Norrköping i ”gott” sällskap. Bäst i östra Östergötland är Valdemarsvik – med en 218:e plats. Söderköping återfinns på plats 229 och Finspång nästan i botten, på plats 281.

Som med alla motsvarande beräkningar finns det skäl att varken bokstavstolka resultatet eller ignorera detsamma. Den exakta positionen är mindre intressant än den ungefärliga placeringen. Fast nog borde det svida för Norrköpings politiker att ”tvillingstaden” Linköping presterar så mycket bättre.

Vad gäller resurstilldelning presterar Norrköping åtminstone medelmåttigt, med plats 146. Men därmed påvisas ju också att skolan underpresterar. Hur kan Norrköping ligga i mitten när det gäller resurser, men i botten när det gäller resultat? Gör inte pengarna mer nytta?

Mindre landsbygdskommuner har ofta svårt att hävda sig och man kan hävda att det påvisar behovet av ett återförstatligande av den kommunala skolan.

Det är helt enkelt mycket svårt för små kommuner att allokera tillräckliga resurser, samtidigt som regering och riksdag ofta är generös med nya påbud.

De mindre kommunernas dåliga resultat i LR:s rankning tycks peka på riktigheten i ovanstående påstående, samtidigt som bilden är något splittrad. Valdemarsvik satsar till exempel relativt mycket på skolan och har en ganska hög lärartäthet, men det räcker ändå bara till en sammanlagd 218:e plats. Enligt LR tyder det på att resuserna är grovt felutnyttjade.

Både Valdemarsvik och Söderköping är numera (mer eller mindre) socialdemokratiskt styrda, men har av tradition varit starka Centerfästen, medan Norrköping och framför allt Finspång är socialdemokratiska högborgar. Nog är det lätt att tro vänster prestera sämre än höger inom skolpolitiken, fast riktigt så enkelt behöver det ändå inte vara.

Det ska bli intressant att se vilka resultat kommunerna presterar i Lärarförbundets rankning, som presenteras inom några veckor. En hel del talar emellertid för fortsatt svaga betyg i ämnet skolpolitik.

Läs mer om